Mostarsko ljeto

Premijerno izvedena predstava 'Žena jevrejka' Pozorišta lutaka u Mostaru

Ovom premijernom izvedbom otvorena je Večernja scena ove pozorišne kuće.
Kultura / Kazalište | 13. 07. 2023. u 07:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2023'' u Pozorištu lutaka u Mostaru premijerno je izvedena predstava "Žena jevrejka" inspirirana jednočinkom iz djela Bertolta Brechta ''Strah i bijeda Trećeg Rajha'', u režiji Nedžada Maksumića.

Ovom premijernom izvedbom otvorena je Večernja scena ove pozorišne kuće.

''Mislim da je predstava suvremena i svevremena te da govori o ovom, o prošlim vremenima i o onim vremenima koji se odnose na ove prostore i ove ljude. Najljepše od svega je što ovom predstavom Pozorište lutaka u Mostaru pokazuje da nije samo pozorište sa lutkama i za djecu, nego je pozorište za sve ljubitelje teatra, za sve one koji cijene dramski repertoar, a Pozorište lutaka će u narednom periodu pokušati da napravi još neku od ovakvih predstava radeći paralelno i ono što im je prevashodni cilj, a to je lutkarske predstave'', istaknuo je režiser predstave i umjetnički direktor PLM-a Nedžad Maksumić te je objasnio zašto je premijerna izvedba upriličena upravo u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto''.

''Htjeli smo da 'Mostarsko ljeto' bude obogaćeno i jednim ovakvim premijernim sadržajem jer rijetko koja ljetna kuturna manifestacija, osim onih najvećih, imaju u svom programu i premijere, tako da Pozorište lutaka u Mostaru poklanja svoju premijeru manifestaciji 'Mostarsko ljeto' da bi ona bila bolja, kvalitetnija, da traje duže i da bi svoj publici Mostara mogla da donese ono što pozorište može da donese'', zaključio je Maksumić.

Ovaj dramski komad govori o zločinu nečinjenja, u vremenima uvođenja rasnih zakona u Njemačkoj, tridesetih godina prošlog vijeka. Ali, u ovakvoj dramaturškoj obradi, ovaj tekst postaje suvremen i svevremen, i u njemu se mogu prepoznati sve žrtve progona u svim vremenima progona.

Krivica visi, ne samo nad onima koji zločine čine, nego i nad onima koji ih šutke promatraju. U predstavi igraju članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka: Ena Husić, Lejla Pajić, Tarik Bajramović, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

''Mislim da je ideja predstave vrlo važna zato što se referira na stvari koje su uvijek negdje vrlo prisutne u našem podneblju, a to je suočavanje sa stvarima koje negdje na neki način ograničavaju da mi živimo kvalitetnije živote. Kroz sve stvari koje su se događale na ovim podnebljima postoji jedan specifičan motiv, a to je motiv zločina nečinjenja i to je, uglavnom, jedna od ideja ove predstave. Na neki način, mi pokušavamo da napravimo disekciju tih osoba, tog mentaliteta da prosto kristaliziramo to što se, zapravo, događa koz sve te paralelne radnje, jer je poetsko uprizorenje te da kroz sve te paralelne radnje pokažemo šta je taj jedan svijet u kojem ne bismo trebali da živimo“, naglasio je glumac Pozorišta lutaka u Mostaru Ali Kamer Aksoy.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, dok je autor scenske glazbe Atilla Aksoj. Prva repriza predstave planirana je za srijedu, 19.07., u 20 sati.

U četvrtak, 13.07., u Centru za kulturu Mostar bit će upriličena promocija edicije ''Hamajlija za bosansku kuću'' autora Esada Kopića Osmanovića, sa početkom u 20 sati. O ediciji će osim autora govoriti i dr. sc. Alen Kalajdžija.

Kopirati
Drag cursor here to close