HNK Mostar

''Predstavi Hamleta u selu Mrduši Donjoj'' najviše nagrada na brčanskim Susretima kazališta

HNK Mostar ove je godine s najvećeg teatarskog festivala u BiH ponio najviše nagrada – za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu, kostimografiju i glazbu.
Kultura / Kazalište | 25. 11. 2017. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru na ovogodišnjem, 34. regionalnom festivalu ''Susreti kazališta/pozorišta'' u Brčkom, u izuzetno jakoj konkurenciji kazališta iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, osvojilo je četiri nagrade za komad ''Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'' autora Ive Brešana, a u režiji Ivana Lea Leme.

HNK Mostar ove je godine s najvećeg teatarskog festivala u BiH ponio najviše nagrada – za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu, kostimografiju i glazbu.

Naime, Stručni žiri u sastavu Anja Šovagović - Despot, glumica iz Republike Hrvatske, Ljiljana Blagojević, glumica iz Republike Srbije i Almir Imširević, sarajevski dramski pisac, jednoglasno su Jeleni Kordić Kuret dodijeli nagradu za najbolju mladu glumicu, odnosno, ulogu Šimurine u predstavi ''Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja''. 

''Jelena Kordić Kuret uvjerljivo je i nadahnuto igrala ulogu pisanu za muškarca što nam je omogućilo da u dobro poznatom komadu otkrijemo posve novu energiju i ponekad nevidljivi sloj značenja'', istaknula je Anja Šovagović Despot prilikom dodjele nagrada u petak navečer.

U ime Jelene Kordić Kuret nagradu je preuzeo mladi glumac ansambla HNK Mostar Bojan Beribaka koji je publici pročitao poruke zahvale nagrađene mostarske glumice. 

Po ocjeni Stručnog žirija predstava HNK Mostar imala je najbolji kostim i glazbu pa su se nagradama okitili i kostimografkinja Mirjana Zagorec i skladatelj Zvonimir Dusper Dus.

Ljiljana Blagojević naglasila je kako je glazba autora Zvonimira Duspera ''dojmljiv i dramaturški učinkovit spoj modernog i tradicionalnog“, dok je Šovagović-Despot za kostime Mirjane Zagorec kazala kako je riječ o ''upečatljivim kreacijama, vješto omišljenim kostimima, inspiriranim tradicionalnim nošnjama i neizbježnim uniformama''. 

Uz ove tri nagrade Stručnog žirija, i Žiri publike u sastavu Zoran Tošić, Šefko Kaloper, Branko Brkić i Anel Šuvalić, dodijelio je nagradu za najbolju mušku ulogu Robertu Peharu za ulogu Učitelja. 

''Naizgled epizodna uloga ostavila je na Žiri publike i, čini nam se i na publiku, dojam istinskog Hamleta koji je imao najteži zadatak da pravi dramu prema diktatu vladajućih.“, stoji u objašnjenu odluke žirija.

Robert Pehar je na svečanosti dodijele nagrada kazao kako je zadovoljstvo biti dijelom teatarskih Susreta u Brčkom.

''Ovim putem prenosim vam pozdrave i riječi zahvale redatelja Leme, ansambla predstave, i u svoje osobno ime se zahvaljujem žiriju na dodjeli ove i ostalih nagrada koje su pripale predstavi 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'“, kazao je Pehar. 
 
Ovogodišnji 34. regionalni ''Susreti kazališta/pozorišta'' u Brčkom trajali su od 16. do 24. studenog, a u natjecateljskom programu igralo je osam predstava iz zemalja južnoslavenskog govornog područja (BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora).

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini osvojila je ''Moja fabrika'' zeničkog BNP-a u režiji Selme Spahić, a prema tekstu Selvedina Avdića

Grand Prix nagrade ''Susreta'' osvojili su Anica Dobra za najbolju žensku ulogu (uloga Učiteljice u predstavi ''Hipnoza jedne ljubavi'', Teatar Zvezdara iz Beograda) i Borko Perić za najbolju mušku ulogu (Vjekoslav Kralj u predstavi Ustav Republike Hrvatske, zagrebačkog Kerempuha). 

Grand Prix nagradu za najbolju predstavu osvojila je ''Hipnoza jedne ljubavi'' autora i redatelja Dušana Kovačevića i produkciji Zvezdara teatra iz Beograda. 

Povodom dodjele nagrada 34. Susreta kazališta/ pozorišta u Brčkom održan je i koncert Edina Karamazova.

Kopirati
Drag cursor here to close