Priča o onom prije i poslije toga

Predstava 'Ta tvoja mund harmonika' u prosincu u Mostaru i Konjicu

Ovo nije priča o traumi. Ovo je priča o ljubavi. Priča o onom prije i poslije toga.
Kultura / Kazalište | 01. 12. 2017. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ta tvoja mund harmonika - Detalj iz predstave

Tijekom prosinca za publiku u Mostaru i Konjicu bit će upriličena predstava "Ta tvoja mund harmonika", koja koristi elemente fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta da bi senzibilno progovorila o načinima na koje društvo tretira žene i muškarce - žrtve ratnog silovanja u BiH te ukazala na traume koje preživljavaju.

Radi se o predstavi nastaloj kao dio edukacije za primijenjeni teatar, koju su u studenom i prosincu 2016. organizirali UNICEF i UNFPA za omladinske lidere, aktiviste i pozorišne praktičare.

Osnovni scenarij/koncept i redateljska rješenja potpisuje redateljica Marija Farmer, dok su kreativnu adaptaciju i režiju u lokalnoj zajednici uradili Anes Osmić i Danilo Jovanović.

Anes Osmić ističe za Fenu da je to zapravo priča o ljubavi, priča o onome prije i poslije traume. Način je to da se iskaže razumijevanje prema ljudima koji su pretrpjeli silovanja.  

''O traumi se ne govori. Ne tražimo od vas da zamišljate nezamislivo, da vam se pluća pune užasom koji će vas ušutjeti i blokirati. Ovo nije priča o traumi. Ovo je priča o ljubavi. Priča o onom prije i poslije toga. Te žene, ti muškarci, koji su doživjeli nezamislivo tu su, među nama. Vi ste tu i ja sam tu. Mi smo preostali. Ne moramo razgovarati. Dovoljno je reći: Dogodilo mi se. Dovoljno je reći: Znam da ti se dogodilo. Budi tu'', naglasio je  Anes Osmić.

U toj predstavi igraju Mersiha Begić, Rabija Nurkanović, Ena Redžović, Amra Hasanović. Premijera predstave bila je u ožujku ove godine u Sarajevu, a igrana je i u Maglaju. Naredna igranja su planirana u Mostaru (10. prosinca) i Konjicu (16. prosincu).

Kopirati
Drag cursor here to close