Široki Brijeg

Predstava o fra Didaku Buntiću oduševila Kočerin

Župna dvorana je bila premala za publiku koja je još jednom pokazala veliko zanimanje za predstavu o velikom hercegovačkom franjevcu
Kultura / Kazalište | 28. 11. 2017. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstva ''Fra Didak - Sebet nas i naše dice'' izvedena je u ponedjeljak navečer u župnoj dvorani u Kočerinu kod Širokog Brijega.

Župna dvorana je bila premala za publiku koja je još jednom pokazala veliko zanimanje za predstavu o velikom hercegovačkom franjevcu koju izvode članovi Franjevačkog svjetovnog reda - trećari iz Širokog Brijega te članovi Franjevačke mladeži - Frame Široki Brijeg.

Prije početka predstave publici se obratio kočerinski župnik fra Mario Knezović te duhovni asistent širokobrijeških trećara fra Dane Karačić.

Podsjećamo, predstava je prošlog četvrtka izvedena u kinu Borak u Širokom Brijegu, a zabilježeno je neviđeno zanimanje što je primoralo organizatore da naprave svojevrsnu reprizu predstave koja je najavljane za četvrtak, 30. studenog, u kinu Borak s počektom u 19.00 sati.

Podsjećamo, ove jeseni obilježava se 100. obljetnica kako je fra Didak Buntić odveo gladnu djecu iz Hercegovine u Slavoniju. Bratstvo svjetovnih franjevaca (trećari) i framaša iz Širokog Brijega, u sjećanje na tu 1917. godinu, pripremilo je igrokaz o fra Didakovu životu i onome što se tada događalo.

U vihoru Prvog svjetskog rata, jedan mladi i odvažni franjevac obilazi gradove, urede visokih dužnosnika, pa i samog cara – tražeći pomoć za hercegovačku sirotinju, za seljake, kojima je i nezapamćena suša otežavala te godine rata za tuđeg kralja i tuđu državu.

Fra Didak Buntić je većinu svog radnog vijeka proveo na Brijegu i zadužio je Širokobriježane da ga se sjećaju i ne zaborave njegove ideje i djela. Franjevački svjetovni red i Frama, predstavom ''Fra Didak – Sebet nas i naše dice'' žele iskazati poštovanje i zahvalnost ovom velikanu.

Kopirati
Drag cursor here to close