'Identitluk'

Predstava koja se mogla dogoditi samo u Mostaru

Glumica NP Mostar Fatima Kazazić Obad rekla je da bi se ''od preostalog materijala mogla napraviti još jedna predstava''.
Kultura / Kazalište | 17. 12. 2019. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je tema o kojoj se može mnogo govoriti, pogotovo u našem društvu koje je usmjereno na ideološko shvaćanje identiteta. Predstava možda ne odgovara na teška pitanja, ali ih otvara, što je možda još značajnije'', rekla je glumica Jelena Kordić Kuret na press-konferenciji povodom predstave 'Identitluk'.

Predstava će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u srijedu, 18. prosinca, a u Narodnom pozorištu u Mostaru, u petak, 20. prosinca u 20 sati.

Suočavanje dominantnih identiteta

Kordić Kuret je izrazila nadu kako će koncept predstave dobro korespondirati s publikom i potaknuti na postavljanje pitanja o vlastitom identitetu.

Foto: Bljesak.info / Priča o kojoj se može puno govoriti

Predstava je nastala po motivima knjige „U ime identiteta“ libanonskog Francuza Amina Maaloufa, a osim ove dvije teatarske kuće u njezinoj koprodukciji sudjelovao je i Studio za izvedbene umjetnosti iz Mostara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u HNK Mostar.

'Identitluk' je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla predstave. Dramaturški je okvir predstave suočavanje dominantnih bosanskohercegovačkih identiteta u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ''U ime identiteta''.

Poseban prostor komunikacije

''Početna ideja je bila da se radi po knjizi Amina Maaloufa i ona mi se jako svidjela jer je knjiga sjajna i u potpunosti sam se složila s ljudima iz IOM-a da je vrlo aktualna i vrlo primjenjiva na društvenu situaciju u kojoj živimo. No, teatar kao poseban prostor komunikacije ima svoja pravila tako da smo zapravo proizašli samo iz motiva eseja, a na jedan teatarski razigran način kasnije smo se bavili satiričnim prikazom krajnjih posljedica vrlo plitko shvaćenih identiteta u BiH'', izjavila je redateljica Tanja Miletić Oručević te dodala kako je za nju ovo bilo specifično iskustvo jer se predstava  bavi problematikom identitarnih situacija koje su tipične za naše društvo.

Direktor NP Mostar Almir Mujkanović naglasio je kako je Mostar 'možda jedini grad u kojem se ovakva predstava mogla dogoditi'.

Foto: Bljesak.info / Ovakva predstava mogla se dogoditi samo u Mostaru

''Ono što razlikuje ovu predstavu od drugih jeste činjenica da se ona ne zadržava samo na estetskoj komponenti već zbog svoje tematike, jezika i sredstava koja koristi ima i širi politički, socijalni i općenito društveni značaj. Nažalost, ovakva predstava moguća je samo u Mostaru ili u najboljem slučaju, Mostar je jedini gradu Bosni i Hercegovini gdje narativ jedne ovakve predstave neće biti jednostran već će biti izbalansiran, a time i tačniji i prihvatljiviji općoj populaciji što uopšte nije nezanemarivo'', kazao je Mujkanović, dodavši kako će ''publika će možda prepoznati tipizaciju ili stereotipizaciju određenih likova, ali i to je način da se određene predrasude razbiju i na neki način negiraju''.

Logičan nastavak suradnje

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja osvrnuo se na dosadašnji rad s Narodnim pozorištem (predstave „Chick lit“, „Ajmo na fuka“, „Mrtve ribe plivaju na leđima“ i „Što te nema“) istaknuvši kako je ''ta suradnja jedan od svjetlijih primjera društveno odgovorne suradnje koja doprinosi boljem razumijevanju, pomirenju i povezivanju specifičnosti u zajedničkom mostarskom i bosanskohercegovačkom okviru''.

''Predstava 'Identitluk' logičan je nastavak suradnje između HNK i NP Mostar, a Amin Maalouf i njegov esej 'U ime identiteta' posvjedočili su nam kako nismo usamljeni u namjeri da se naše društvene, kulturne i identitetske različitosti ne sukobljavaju, nego harmonično prožimaju i nadopunjavaju. Također, ova je predstava i logičan nastavak suradnje s mostarskom redateljicom Tanjom Miletić Oručević s kojom dijelimo osjećaj za društveno osjetljive, bitne i bolne teme'', kazao je Vukoja.

Foto: Bljesak.info / 

Glumica NP Mostar Fatima Kazazić Obad rekla je da bi se ''od preostalog materijala mogla napraviti još jedna predstava''.

Publika možda neće dobiti odgovore

''Sama tema identiteta je nešto što nikada nisam propitivala, ali ova mi je predstava otvorila pitanja za koja nisam ni znala da postoje. Publika možda neće dobiti odgovore na pitanja o identitetu, no nadam se da će barem krenuti razmišljati u tom smjeru'', navela je Kazazaić.

Gostujući glumac Nedim Malkočević istaknuo je kako se za vrijeme rada na predstavi ''zaljubio u Mostar'' te se zahvalio menadžmentu HNK Mostar i NP Mostar, uz citat Meše Selimovića: „Ne mogu tražiti od vas da mi budete prijatelji, ali mogu vam obećati da ću vam biti prijatelj“.

Foto: Bljesak.info / 

U predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Ulaznice za premijeru u HNK Mostar nisu u slobodnoj prodaji, dok su za premijeru u NP Mostar besplatne uz obavezno preuzimanje ulaznica na blagajni Narodnog pozorišta u Mostaru. 

Kopirati
Drag cursor here to close