68 godina djelovanja

Pozorište lutaka u Mostaru - sretan Ti rođendan!

Radilo se mnogo i na profiliranju suvremenog repertoara i, posebno, na podmlađivanju glumačkog ansambla, kako bi Pozorište, u sve zahtjevnijim vremenima, moglo odgovoriti svim izazovima koji se nalaze pred njim.
Kultura / Kazalište | 15. 11. 2020. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana Pozorište lutaka u Mostaru slavi svoj rođendan. Prije punih 68 godina, 15. studenog 1952. godine odigrana je prva premijera ove proslavljene teatarske kuće.

Bila je to predstava „Snježana i sedam patuljaka“ koju je režirao prvi profesionalni mostarski lutkar, osnivač ovog Pozorišta i prvi upravnik Đorđe Đoka Bovan. Ova „bajka u sedam slika s pjevanjem“ bila je prva profesionalna lutkarska predstava u Mostaru, odigrana u prostorima bivše jevrejske sinagoge, poznate kao „Havra“, na adresi Braće Ćišića 15, u mostarskoj mahali Brankovac. Vrijedi napomenuti da je Jevrejska općina Mostar tada ovaj prostor ustupila gradu, s napomenom da se može koristiti „samo za odgojmladeži“. Kasnije, 1965. godine, tadašnja Skupština opštine Mostar otkupila je ovu zgradu od Židovske općine. U istom tom prostoru, prilagođenom suvremenim zahtjevima lutkarske umjetnosti, ovo Pozorište postoji i radi i danas, navodi se iz Pozorišta lutaka u priopćenju.

Od te davne 1952. godine do danas Pozorište lutaka se isprofiliralo u jednu od najznačajnijih teatarskih kuća ne samo u našoj zemlji, nego i mnogo šire. Gostovalo je u više zemalja Europe i svijeta, sudjelovalo i osvajalo vrijedne nagrade i priznanja na najznačajnijim međunarodnim festivalima. Postavljalo je standarde drugima i ostvarilo bogatu suradnju s najuglednijim lutkarskim umjetnicima, koji su u ovo Pozorište uvijek dolazili s radošću, jer su znali da u njemu mogu uobličiti svoje ideje i ostvariti upravo onakav umjetnički rezultat kakav su željeli.
Na prvom mjestu uvijek je bila najmlađa i najvjernija publika, koju je ovo Pozorište desetljećima odgajalo, nudeći im kvalitetne lutkarske predstave prilagođene dječjoj kreativnosti i njihovom shvaćanju svijeta, njihovoj bujnoj mašti i vremenu u kojem odrastaju, navodi se.

Posljednjih nekoliko godina Pozorište lutaka Mostar sa svojim predstavama ostvarilo je mnoge uspjehe na domaćim i međunarodnim lutkarskim festivalima i osvojilo brojne značajne nagrade. Ulagalo je svoja sredstva i trud u obnovu scenskih i ostalih prostora i njihovo opremanje najsuvremenijom pozorišnom i ostalom opremom. U krugu Pozorišta, uz pomoć talijanskih i čeških prijatelja, otvorena je i potpuno opremljena još jedna scena, Mala scena „Karel Čapek“. Radilo se mnogo i na profiliranju suvremenog repertoara i, posebno, na podmlađivanju glumačkog ansambla, kako bi Pozorište, u sve zahtjevnijim vremenima, moglo odgovoriti svim izazovima koji se nalaze pred njim. Na radost djece i svih zaljubljenika u lutkarsku umjetnost, navode iz Lutkarskog pozorišta.


Kopirati
Drag cursor here to close