Gradsko vijeće

Potegnuta politika u kulturi: Marić htio napustiti sjednicu zbog mostarskog Kazališta

Marić je rekao kako ga kazalište nije uvažavalo kao predsjedatelja Gradskog vijeća jer nije dobio odgovore od kazališta.
Kultura / Kazalište | 31. 05. 2023. u 13:12 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić, želio je, ali nije, napustiti sjednicu Vijeća u trenutku podnošenja izvješća o radu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Marić napravio pritisak

Problem je, kako je naveo nepoštovanje njega vezano za dostavljanje dokumentacije i protivljenju izgradnje zbog čega je podnio i kaznenu prijavu koja je, kako smo pisali, odbijena.

Marić je rekao kako ga kazalište nije uvažavalo kao predsjedatelja Gradskog vijeća jer nije dobio odgovore vezane za dozvole o gradnji.

''Želim da upoznam i Gradsko vijeće da sam dobio izvješće Pravobraniteljstva koje traži da se Gradsko vijeće očituje i dostavi dokumentaciju o odluci i o stenogramu oko odluke o izgradnji. I dalje ima nekakvih nesuglasica'', rekao je Marić.

Ravnatelj HNK Mostar, Ivan Vukoja, je rekao kako se ne radi o nepoštivanju nego da je Marić napravio pritisak i prekršio ovlasti tražeći od kazališta dokumentaciju koja je trebala biti u arhivi Grada.

Politički pritisak

''Mi smo to doživjeli kao politički pritisak. Sve što se radio oko HNK je politički. Nakon istraga, donesena je odluka da ne postoji nikakva osnova za krivičnu prijavu i sve je odbačeno. Ne postoji niti jedan konkretan povod i činjenica da nešto nije uredu s dokumentacijom za izgradnju HNK u Mostaru. Razmislite koliko ima objekata u Mostaru koji nemaju nikakvu dozvolu a već su izgrađeni i Gradsko vijeće sudjeluje u legalizaciju a pod lupu se stavlja HNK Mostar koje ima svu potrebnu dokumentaciju. Apeliram da ne pravimo politički problem jer pravni problem ne postoji. To je utvrdilo i tužiteljstvo. Nikome u ovog gradu ne treba takav slučaj'', rekao je Vukoja.

Dodao je kako sve ima svoje granice.

''Ovo već prelazi u nešto što je degutantno i sve prelazi u laži i klevete na račun HNK Mostar. Mi iz želje da se stvari ne pretvaraju u širi problem nismo reagirali'', rekao je.

Marić je rekao kako nije protiv izgradnje i da je uputio OHR-u dopis da se uključi u ovaj problem i da je predložio kompromisno rješenje.

''Mi jesmo za izgradnju kulturnih institucija da to mogu biti zgrada kulturnih institucija gdje svoje mjesto ima i HNK'', rekao je.

Šuta: Islamska zajednica traži…

Uz Marića je stao vijećnik Adil Šuta rekavši kako treba shvatiti potrebu Bošnjaka u Mostaru koji imaju potrebu za prostorom u gradu rekavši kako postoje dokazi o Lakšića haremu.

''Jednome narodu se ne može spočitati da traži svoja prava'', rekao je Šuta i dodao kako ''Islamska zajednica traži izgradnju svojeg objekta jer u Mostaru nema niti jedne institucije koja nosi naziv bošnjačka institucija''.

Reagirao je i mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, rekavši kako ne vidi ''da itko normalan nakon izvješća i onog što znamo ima bilo šta protiv izgradnje HNK''.

''Ono poprima političku dimenziju i to je ono što se može dogoditi i apeliram da sve ostane u domeni kulture. Ovo je jedna od rijetkih institucija koja ima čiste papire. Ovdje svi zajedno trebamo podržati izgradnju i dati svoj doprinos. Ovo samo može biti veliki plus za Grad Mostar. Mislim da će biti dovoljno mudrosti da najavljeni početak izgradnje doživimo kao pozitivnu priču'', rekao je Kordić.

Vukoja je u svojem izvješću na početku upozorio na grešku koja se potkrala Gradu Mostaru.

Pogrešno zbrojeno

''Gradonačelnik je iznio podatke koji nisu točni i koji stavljaju u neravnopravnu poziciju Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru'', rekao je u mostarskom Gradskom vijeću ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Ivan Vukoja predstavljajući izvješće o radu kazališta u protekloj godini.

Tako je u javnost izašlo da je 2022. godine Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače realizirao 121 program, HNK Mostar 61, a Narodno pozorište Mostar 102.

''To nisu točni podaci jer smo po našim izvještajima, a koje je netko loše zbrojio imali 103 događaja'', rekao je Vukoja i upozorio na lošu metodologiju kad je u pitanju analiza rada kulturnih institucija u Gradu Mostaru.

''Ne postoji standardiziran način što je program i kako se obračunavanju pa je po tom nekom brojanju ispalo da imamo 151 program. Uspoređuju se neke stvari koje se ne mogu usporediti'', rekao je Vukoja i naglasio kako sa samo devet glumaca igraju 14 predstava od čega 12 igra na festivalima na kojima je deset nagrađeno s 56 nagrada. Upravo dok je trajala rasprava, objavljeno je kako je mostarsko Kazalište nagrađeno u Zenici.

Kopirati
Drag cursor here to close