Pozorište & kazalište

Kreće nova sezona u mostarskim kazališnim kućama

Komadina je zapisao da je riječ o predstavi koja je iznimno raskošna scenska sinteza suvremenih vizualnih rješenja i srednjovjekovnih prikazanja...
Kultura / Kazalište | 30. 08. 2021. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar šesti dan 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu na sceni Doma kulture izvest će večeras predstavu "Isus, Sin Čovječji" autora Halila Džubrana, s rediteljskim potpisom Roberta Pehara.

U predstavi igraju Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić i Ana Ljubić.

Dramaturg je Dragan Komadina, autor glazbe Gabrijel Prusina, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Jelena Kordić Kuret.

Komadina je zapisao da je riječ o predstavi koja je iznimno raskošna scenska sinteza suvremenih vizualnih rješenja i srednjovjekovnih prikazanja, živih prizora iz Isusovog života i živih obrada istih tema sa slika svjetskih poznatih autora od renesanse do 19. stoljeća (Carravaggio, Rubens, van Honthorst, Ciseri), te monologa pripovjednog stila i kratkih dijaloških dionica.

Foto: PR HNK Mostar / Iz predstave 

''Uprizoriti prozu sjajnoga libanonskog pjesnika i filozofa Halila Džubrana nije bio nimalo lagan zadatak. Riječ je o knjizi "Isus, Sin Čovječji", poetiziranoj biografiji Isusovog života, u čiju je strukturu utkano niz autentičnih likova iz Novog zavjeta – od bake mu Ane i majke Marije, potom Marije Magdalene, većine apostola, Šimuna Cirenca, do Pilata, Jude, ali i Judine majke, Ciboreje. Kao što je vidljivo iz ovog ovlaš datog popisa, Džubran vjerski utemeljenom kanonu pridružuje likove potpunih autsajdera, onih s ruba biblijske povijesti (iz apokrifnih evanđelja) ili one koje je porodila njegova književna uobrazilja. Svi ti likovi u prvom licu govore o svom doživljaju i viđenju Nazarećanina u raznim fazama njegovog života – neki kao izravni, a drugi kao neizravni svjedoci. Džubran inzistira zapravo na ljudskoj perspektivi veličanstvene priče o Čovjeku iz Nazareta, kojega njegovi suvremenici vide i sude mu kroz dioptriju koja uz sve blistave trenutke spoznaje i duhovne preobrazbe, nije otporna ni na sebičnost, zavist i ogovaranje'', zapisao je Komadina.

Nakon predstave bit će održan okrugli sto.

U salonu Doma kulture Jajce prije predstave će biti upriličen omaž nedavno preminuloj književnici, profesorici i dramaturginji Ljubici Ostojić koja je bila stalni, redovni sudionik Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu na kojima je više puta nagrađivana.

Nova sezona kreće i u Narodnom pozorištu u Mostaru čiji će ansambl u na jubilarnim 40. Pozorišnim igrama BiH nastupiti sa predstavom „Novo normalno show“ autora i redatelja Ivana Lea Leme. U predstavi igraju: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice plesnog studija „Mo Stars“.

Foto: PR / Komedija "Ne igraj na Engleze" 

Nakon toga, u utorak, 7.rujna, slijedi gostovanje u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo sa komedijom „Ne igraj na Engleze“ autora Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. U predstavi igraju: Emir Sejfić, Ivan Skoko i Emir Spahić. Publika će imati priliku gledati spomenutu predstavu na Velikoj sceni NPM-a u srijedu, 15.rujna sa početkom u 20 sati u okviru projekta Open City Mostar, kojeg organizira Mostar Rock škola – Muzičkog centra Pavarotti u partnerstvu sa Gradom Mostarom, a koji podržava Europska unija u Bosni i Hercegovini. Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Broj mjesta je, u skladu sa epidemiološkim mjerama, ograničen.

Zatim, u ponedjeljak, 13.rujna gostuju na Festivalu glumca BiH u Konjicu sa predstavom „Ajmo na fuka“autora i redatelja Dragana Komadine, nastala u koprodukciji NP Mostar i HNK Mostar. U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar. Spomenutu predstavu publika će imati priliku gledati i na sceni HNK Mostar u subotu, 18.rujna, također u okviru projekta Open City Mostar.
Dio su i ovogodišnjeg programa XX festivala bh. drame Zenica 2021., a na istom nastupamo usubotu, 18.rujna, sa višestruko nagrađivanom predstavom „Identitluk”autorski projekat ansambla predstave, redateljice Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, nastala u koprodukciji NP Mostar, HNK Mostar i SIU Mostar. U predstavi igraju: Mirela Mijačank Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Nedim Malkočević i Dražen Pavlović.

Foto: PR / Predstava "Identitluk"

Osim navedenih gostovanja, krajem mjeseca rujna publiku očekuje ranije najavljena premijera predstave „Heroj nacije“ autora Ivana Lalića,u režiji Gorana Damjanca, te 18. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“, a sa više detalja javnost će uskoro biti upoznata.

Kopirati
Drag cursor here to close