PLM: Jubilarna sezona obilježena brojnim uspjesima
Pozorište lutaka Mostar

PLM: Jubilarna sezona obilježena brojnim uspjesima

Kultura / Kazalište | 22. 07. 2023. u 07:55 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorište lutaka u Mostaru proslavilo je u protekloj teatarskoj sezoni svoj veliki jubilej, 70 godina postojanja i rada ove priznate i nadaleko poznate kuće bajki.

Ta proslava obilježena je velikim uspjesima, novim pozorišnim avanturama, novim premijernim predstavama, nagradama i priznanjima, gostovanjima i učešćima na značajnim festivalima izvan zemlje, već drugom premijerom novoosnovanog Dječjeg dramskog i lutkarskog studija, osnivanjem i početkom rada Večernje scene, obnovom i izgradnjom novih prostora i opremanjem Pozorišta najsuvremenijom scenskom tehnikom. Pozorište lutaka tako je ostvarilo za sebe mogućnost da radi ono što voli, na način na koji treba, u uvjetima koji su dostojni ambicija, kvaliteta i umjetničke vizije daljeg rada i napretka.

Foto: PR / Predstava Pozorišta lutaka u Mostaru

Sezona je, kao i obično, počela sa nagradama. Predstava „Zlatokosa“, u režiji Jelene Đorđević, na 25. susretima lutkarskih pozorišta/kazališta BiH u Bugojnu i na 21. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci ovjenčana je nagradama za najbolje glumačke kreacije.

U rujnu prošle godine u organizaciji Pozorišta lutaka održan je i Drugi festival lutkarske umjetnosti u Mostaru (FLUM), na kojem je sudjelovalo devet predstava iz osam zemalja Europe i Azije. Nagradu „Zlatni svitac“, Grand Prix festivala za najbolju predstavu festivala, skulpturu akademskog kipara Dalibora Nikolića, osvojila je predstava „Kad je sve bilo zeleno“ The Key Theatre iz Tel Aviva iz Izraela.

Foto: PR / Nagrada za predstavu Kad je sve bilo zeleno

Najznačajniju nagradu u prošloj sezoni Pozorište lutaka dobilo je u listopadu prošle godine na Međunarodnom dječjem festivalu „Vezeni most“ u Tuzli. Nagrada „Mali princ“, skulptura akademskog vajara Enesa Sivca, dodijeljena je Pozorištu lutaka Mostar „za stvaralački doprinos razvoju dječje književnosti u Bosni i Hercegovini“.

Za sve to vrijeme Pozorište lutaka igralo je svoje predstave za svoju redovnu publiku u Mostaru, na gostovanjima po Bosni i Hercegovini, na festivalima koji nisu bili takmičarski. U okviru obilježavanja 70 godina Pozorišta mostarskoj publici poklonjena je i legendarna monodrama Zijaha Sokolovića „Glumac... je glumac... je glumac“, kao i koncert gitariste Boška Jovića „Kradem ti se...“, a pred novogodišnje praznike umjetnički ansambl Pozorišta lutaka napravio je i predstavu „Dobrodošao Djeda Mraze“ koja je, nakon nekoliko igranja u vlastitom prostoru, izvedena i u okviru dočeka Dječije Nove godine, na mostarskom Šetalištu.

S početkom godine intenzivirali su se radovi u i oko Pozorišta lutaka, u sklopu projekta „Mostar- Prostori koji pokreću“. Zamijenjene su daske na sceni, proširena scena, uklonjen je dio marionetskog mosta, obogaćen je svjetlosni park najsuvremenijim reflektorima, nabavljen je novi svjetlosni miks pult, opremljena soba za tehničare svjetla i tona, opremljena je i uređena dotadašnja radionica i počelo se sa izgradnjom nove radionice, kao i okoliša Pozorišta, pristupnih stepenica i zidova u dvorištu, uređenje zelenih površina i još mnogo toga.

Video: Prilog FENA-e o Pozorištu lutaka u Mostaru

U pratećem programu 22. festivala bosanskohercegovačke drame u Zenici održana je prva promocija knjige „Šuma na kraju svijeta i drugi komadi za djecu“ Nedžada Maksumića, umjetničkog direktora Pozorišta lutaka, koju je Pozorište lutaka, uz podršku „Dobre knjige“ iz Sarajeva, objavilo povodom 70 godina postojanja i rada. Promocija je održana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

U okviru turneje po Crnoj Gori, u ožujku, sa predstavom „Zlatokosa“, ostvareno je gostovanje u Herceg Novom, Tivtu, Budvi i Petrovcu. U maju ove godine Pozorište lutaka učestvovalo je na Festivalu dječje umjetnosti (FEDU) u Sarajevu, a već u lipnju, nakon stroge selekcije, Pozorište je, sa istom predstavom, izabrano među deset gostujućih inozemnih teatara na 63. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, na najstarijoj regionalnoj smotri stvaralaštva za djecu.

Dječji dramski i lutkarski studio, pod pedagoškim vodstvom dramske pedagoginje Adele Lerić i redatelja Nedžada Maksumića, imao je svoju drugu premijeru, ostvarenu nakon šestomjesečnog kontinuiranog rada. Bila je to predstava „Jedi zdravo, šetaj pravo“, u kojoj je sudjelovalo sedamnaest polaznika, učenika mostarskih osnovnih škola. Predstava je izvedena i u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“.

Za kraj sezone Pozorište lutaka u Mostaru priredilo je i jednu iznenađujuću teatarsku avanturu. Osnovana je, po prvi put nakon 70 godina, Večernja scena. Na njoj je 12. srpnja premijerno izvedena predstava klasičnog dramskog repertoara „Žena Jevrejka“, nastala prema djelima Bertolta Brechta i Pera Lagerkvista, u režiji Nedžada Maksumića. U predstavi je igrao cijeli glumački ansambl ovog Pozorišta, u kojem su posebno obogaćenje bili mladi glumci, njih četvero, koji su u posljednje vrijeme postali nove glumačke nade Pozorišta lutaka.

Odmor u Pozorištu lutaka neće trajati dugo. Već krajem kolovoza u planu je sudjelovanje na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici u Crnoj Gori, uz gostovanje u Nikšiću. Potom slijedi Treći festival lutkarske umjetnosti u Mostaru (FLUM), čiji su organizatori, a odmah potom rad na novoj premijeri, „Bilo jednom jedno jaje“, u režiji Silvana Omerzua, gosta iz Slovenije.

Kopirati
Drag cursor here to close