FEDRA

Došao je kraj festivalskoj magiji u Bugojnu - Nagrađeni i kazalištarci iz Mostara

Nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima dodjeljuje se: Seadu Đuliću – umjetničkom direktoru MTM-a Mostar.
Kultura / Kazalište | 20. 07. 2023. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festivalska magija u Bugojnu u četvrtak, 20. srpnja doživila je svoj ovogodišnji kraj. 51. Teatarski festival BiH - Fedra, Bugojno, od 13. do 20. srpnja bugojanskoj publici su amaterska kazališta predstavila svoje radove, ali i presjek i stanje u amaterskom pozorištu Bosne i Hercegovine.

Zasigurno je da će bugojanska publika, kao i sudionici kako u natjecateljskom, tako i u revijalnom dijelu Festivala sa sobom ponijeti nove uspomene, poznanstva, ali i dalju motivaciju za razvoj amaterskog kazališta u Bosni i Hercegovini.

Predstave koje je publika ove godine imala priliku gledati u natjecateljskom dijelu, a koje su stručni žiri i žiri publike razmatrali su: Teatar FEDRA Bugojno „Pred njom je život“, UG za pozorišnu djelatnost „Scena“ Živinice „Bašeskija, san o Sarajevu“, Pozorište mladih Tuzle i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla „Hoću kući“, eMTeeM Mostar „Smrt je moja ljubav“, Kazalište mladih Korifej „Ženski snovi“, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik „Oblaci“, Gradsko pozorište Trebinje „Pomračenje“, DP Eko-Art Bugojno „Bardov'ce“, AP „Neretva“ Konjic „Sizif of Bosne“.

Tko su nagrađeni?

Svečana dodjela nagrada i proglašenje pobjednika 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA upriličena je u na otvorenom, ispred Kulturno-sportskog centra Bugojno. Obratili su se direktor Festivala, Mirza Idrizović i općinski načelnik Hasan Ajkunić. Stručni žiri u sastavu: Dženita Imamović-Omerović (predsjednica žirija), Božana Bijelić i Adrijana Gavrić, donio je sljedeće odluke:

Nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima dodjeljuje se: Seadu Đuliću – umjetničkom direktoru MTM-a Mostar.

Pohvala ansamblu predstave ide za „Bardovce“ DP Eko Art Bugojno za istraživački postupak i promišljanje tema koje su za ovaj uzrast jako važne.
I
„Pred njom je život“ Teatar Fedra Bugojno za sjajnu partnersku igru i hrabrost da se progovori o poziciji žene u društvu.

Nagradu za najboljiu scenografiju osvaja Suad Avdagić za predstavu „Bašeskija, san o Sarajevu“ UG za pozorišnu djelatnost SCENA Živinice, JU BKC Živinice.

Nagrada za najbolju kostimografiju ide Lidiji Bilić za kostimografiju u predstavi „Oblaci“ Hrvatsko amatersko kazalište Travnik.

Nagrada za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka osvaja Vuk Milojević za autorsku muziku i dizajn zvuka za predstavu „Pomračenje“ Gradskog pozorišta Trebinje.

Nagrada za najbolji autorski projekt ide ansamblu predstave „Sizif od Bosne“ amaterskog pozorišta Neretva Konjic.

Nagradu za nabolju kolektivnu glumačku igru osvaja „Pomračenje“ Gradsko pozorište Trebinje.

Najbolji glumci i glumice

Nagrada za najboljeg mladog glumca i glumicu ide Vedadu Naimkadić za ulogu Žutog u predstavi „Hoću kući“ pozorišta mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla, koji je na vjeran način prikazao slijepog dečaka sa društvene margine. Najboljom mladom glumicom proglašena je Muris Bušatlić za ulogu Willy-a u predstavi „Bradovce“ DP Eko art Bugojno – uvjerljiva scenska igra, odlična dikcija i prisustvo na sceni.

Emana Tabaković nagrađena je za ulogu u predstavi „Smrt je moja ljubav“ MTM Mostar, koja sa izuzetnom unutarnjom radnjom i lakoćom pokreta približava nas svijetu mladih osoba koji se bore sa depresijom.
Nagradu za najbolju mušku ulogu osvaja Darko Kurtović za ulogu Igora u predstavi “Pomračenje” Gradsko pozorište Trebinje

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvaja Amila Beširović za ulogu Tanje u predstavi „Hoću kući“ Pozorišta mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla. Nagrada za najbolju režiju ide u ruke Adnanu Mujkiću za predstavu „Hoću kući“ - Pozorište mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla.
Najbolja predstava u cjelini jeste predstava „Ženski snovi“ - Kazalište mladih Korifej.

Žiri je sve odluke donio jednoglasno.

Kopirati
Drag cursor here to close