Izgradnja

Plenkoviću predstavljeni planovi mostarskog kazališta

Plenković je kazao da je za BiH najvažnije da napreduje prema članstvu u Europskoj uniji, a po njemu ravnopravnost triju naroda je preduvjet za postizanje važnih dogovora u zemlji.
Kultura / Kazalište | 05. 06. 2020. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj mostarskog HNK Ivan Vukoja informirao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o planovima HNK u Mostaru i nastavku izgradnje zgrade kazališta.

Plenković je s čelnikom HDZ-a BiH obišao prostorije kazališta gdje mu je Vukoja pojasnio planove ali i zahvalio na dosadašnjim donacijama.

U pratnji premijera Plenkovića bili su ministrica kulture Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić. Ravnatelj Vukoja i ugledni gosti prošetali su cijelim kazalištem, pa tako i dijelovima iza i ispod Male scene HNK Mostar.

Inače, hrvatski je premijer naglasio potrebu jačanja položaja Hrvata u BiH.

Vukoja je posebno istaknuo činjenicu kako u obljetničkoj, 25. kazališnoj sezoni, HNK Mostar na repertoaru ima 14 živućih predstava, od kojih su 11 festivalske predstave, a njih sedam je bilo nagrađeno s ukupno 20 nagrada. Osvrnuo se i na aktivnosti u vezi nastavka i dovršetka izgradnje objekta HNK Mostar te zahvalio premijeru Plenkoviću na kontinuiranoj pomoći i podršci koju Vlada RH putem Ministarstva kulture i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pruža Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. 

Premijer Plenković čestitao je ravnatelju Vukoji 25. obljetnicu utemeljenja HNK Mostar i zahvalio na monografiji „25 godina HNK Mostar“. Dodao je i kako će Vlada RH nastaviti podržavati Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru jer je to jedna od ključnih institucija hrvatskog naroda u BiH.

„Drago nam je da Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, evo kako smo čuli i uz našu pomoć, postaje sve respektabilnije kazalište, kako u umjetničkom tako i organizacijskom smislu. Podaci koje je iznio ravnatelj Vukoja uistinu su impresivni.“

Foto: Bljesak.info / Izaslanstvo u HNK

Predsjednik Čović, u svoje i u ime HNS-a BiH, pridružio se čestitkama povodom 25. obljetnice i izrazio zadovoljstvo što je Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem prepoznala značaj koji Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ima za hrvatsku kulturu i hrvatski narod u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close