Pogledali smo pretpremijeru

Perzeide - velika predstava za malu scenu

Zasad najznačajniji teatarski događaj u Mostaru u 2023 zasigurno je predstava „Perzeide“ - prva predstava postavljena na nedavno obnovljenoj maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta.
Kultura / Kazalište | 03. 03. 2023. u 15:55 Nikola Bačić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika je ovo stvar za kulturni život Mostara iz nekoliko aspekata. Najprije zbog toga što je ovo prva predstava koju su iznijele dvije Mostarke, scenaristica Emina Kovačević i redateljica Karmen Obrdalj, obje u ranim dvadesetim godinama, zatim zbog revitalizacije jedne vrlo vrijedne i za mlade autore iznimno bitne pozornice i platforme na maloj sceni Narodnog pozorišta i na kraju zbog vrlo aktualnih tema provučenih kroz dramski tekst koji će teško ikoga ostaviti ravnodušnog.

Potez uprave Narodnog pozorišta da pruži priliku i kreativnu slobodu mladim autoricama bio je „low risk, high reward“ potez ili potez niskog rizika, koji ako uspije donosi velike benefite. Pogotovo jer je umjesto na veliku postavljena na nedavno adaptiranu malu scenu ovoga pozorišta čime je publika dobila priliku sa intimne i kratke distance promatrati jedan potresan i slojevit psihološki triler.

Foto: Ivan Bogdan / Pretpremijera predstave Perzeide

Emina Kovačević već je pozornost na sebe i svoje pisanje skrenula vrlo dobrom predstavom „Zbogom Kalifornijo“ dok je Obrdalj, koja je primarno filmska redateljica ovo prvi izlet u kazališnu režiju. I zaista bi šteta bila da ne nastavi s obzirom na ovakav debi.

Konceptualno, Perseide su jednostavna predstava- mala scena, minimalistička scenografija, troje glumaca. Glumački trio u sastavu Gordana Boban, Saša Oručević i Fatima Kazazić Obad sjajno iznosi zahtjevne uloge

Boban glumi Selmu,  vlasnicu kozmetičkog salona koja razvije neočekivano prijateljstvo sa usamljenom djevojkom Lucijom koja je u nesretnom braku ali ima problem da to sama sebi prizna. Saša Oručević glumi policijskog inspektora Asima čija uloga zadaje tempo predstave i služi kao metronom između dvije sjajne ženske izvedbe i dvije vremenske crte u kojima se radnja odvija.

Foto: Ivan Bogdan / Pretpremijera predstave Perzeide

Paralelno pratimo dva vremenska slijeda, onaj u kojem se dvije žene postupno zbližavaju, te  uče jedna o drugoj i jedna od druge, te drugu u kojoj Selma daje iskaz inspektoru povezan sa zločinom za koji kao publika možemo naslutiti koji je, ali do samog kraja nam autorice ne dopuštaju da saznamo što se točno dogodilo.

Kako su same u jednom interviewu autorice izjavile, cilj im je bio stvoriti djelo na tragu kultnog filma 90ih Thelma and Louise ali smješteno u našoj publici bliže krajeve, Mostar i Livno. I to začudno sjajno funkcionira. Pratimo napet triler koji se pred našim očima kroz 75 minuta trajanja predstave polako raspliće i pruža nam uvide u živote aktera a sve to bez imalo banalnosti i iznimno uvjerljivo, uz nekoliko mudro plasiranih elemenata humora koji sprečavaju da predstava ode u pretjerano crnilo i depresiju.

Upravo se na atmosferi predstave vidi filmski senzibilitet redateljice Karmen Obrdalj jer na trenutke zaista djeluje kao da gledamo film Davida Finchera, uz sjajnu muziku nalik na ono što je Angelo Badalamenti komponirao za Twin Peaks Davida Lyncha. Badalamenti je u ovom slučaju poznati mostarski DJ i producent Josip Paradžik.

Foto: Ivan Bogdan / Pretpremijera predstave Perzeide

Teme s kojima se ova predstava hvata u koštac, a uključuju nasilje nad ženama, femicid, seksualno zlostavljanje, depresiju, transgeneracijsku traumu i toksični patrijarhat možda na prvu publici ne zvuče pretjerano privlačno ali ono što ovu predstavu razlikuje od mora sličnih je činjenica da je ispričana kroz vizuru mladih autorica koje problematici pristupaju studiozno, ozbiljno ali i krajnje humano i lišene sveprisutnog cinizma, te sa hrabrošću kakvu su mnogi već etablirani autori ulaskom u mainstream izgubili.

Pružanje prilike mladim lokalnim talentima već je samo po sebi pohvalan potez vodstva Narodnog pozorišta, a još kada ti talenti potvrde svoju kvalitetu ovako zrelom i uvjerljivom predstavom, ne preostaje ništa drugo nego je preporučiti svim ozbiljnim ljubiteljima kazališta. Lijepo je vidjeti jumbo plakat sa Lanom Pudar na pročelju zgrade Narodnog pozorišta, a nemoguće je ne povući paralelu između nje i autorskog dua kovačević/Obrdalj. Ohrabruje činjenica da osim u sportu Mostar zaista ima talente na svjetskoj razini i u teatarskom stvaralaštvu.

Premijera i prva repriza predstave održavaju se u petak i subotu, 03 i 04. 03. 2023.

Kopirati
Drag cursor here to close