Zanimljivi naslovi

Otkrijte koje Vas izvedbe očekuju u Narodnom pozorištu Mostar ovog mjeseca

U mjesecu studenom ljubitelje kazališne umjetnosti očekuju zanimljivi naslovi na sceni Narodnog pozorišta Mostar.
Kultura / Kazalište | 01. 11. 2022. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već u petak, 04.11.2022. godine, u Studiju 64 bit će izvedena predstava 'Alfa Beta' Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića, s početkom u 20 sati.

'Alfa Beta' zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena? U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Predstava 'Zbogom, Kalifornijo!' autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije na rasporedu je u petak, 11.11., s početkom u 20 sati. "Zbogom, Kalifornijo!" je mostarska predstava o odlasku i ostanku, o prošlosti i budućnosti, o ljubavi. U predstavi igraju Gordana Boban (k.g.)/Amela Kreso, Jasmin Krpo, Emir Spahić, Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Ali Kamer Aksoy (k.g.).

Nakon izvedbe na sceni NPM-a ansambl predstave putuje za Tuzlu gdje će sa spomenutom predstavom u srijedu, 16.11., u 19:30 sati, nastupiti u okviru festivala ''Tuzlanski pozorišni dani''.

Narodno pozorište Mostar i ove godine je dio manifestacije Europska noć teatra – Noć teatra za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj jedinstveni jednodnevni događaj posvećen je scenskim i izvedbenim umjetnostima, a u okviru istog na Velikoj sceni NPM-a u subotu, 19.11., u 20 sati, bit će izvedena predstava 'Zbogom, Kalifornijo!' autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije.

Ulaz na predstavu je besplatan uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

Predstava "Identitluk" autorski projekt ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, bit će odigrana u utorak, 22.11., s početkom u 20 sati. ''Identitluk'' suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej 'U ime identiteta'. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?''. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

ULAZNICE

Ulaznice po cijeni od 10 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close