Nova predstava

Lepeza osjećaja Halila Džubrana prema Isusu Kristu na daskama HNK Mostar

U predstavi će igrati Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić i Ana Ljubić.
Kultura / Kazalište | 12. 03. 2021. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dramatizacijom veličanstvene poezije u prozi Halila Džubrana, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru priprema novi, zanimljiv kazališni komad kojim želi scenski obilježiti korizmeno razdoblje koje završava Uskrsom.

Za novu predstavu izabrana je jedna od napoznatijih knjiga ovoga velikoga libanonskog pisca „Isus, sin Čovječji“, koja stilom podsjeća na biblijske parabole, a koji je kroz vid poezije u prozi na intiman način povezao boga, čovjeka i prirodu.

Redatelj predstave je Robert Pehar, koji je poručio kako je Džubran upravo u ovom djelu uzdizao sve ono što je glavna poruka svih religija svijeta: Da je Bog ljubav. Dodao je kako se u njemu na nevjerojatno senzibilan način kroz lepezu nježnosti može osjetiti što ovaj teološki mislilac i pjesnik osjeća prema Isusu Kristu.

''Pretvaranje priča iz ovog djela u predstavu i prebacivanje kazališnim sredstvima na scenu bit će izuzetno težak zadatak, ali dat ćemo sve od sebe kako bi stvorili zanimljiv kazališni komad. Želimo da to bude i vizualno i govorno i scenografski i kostimografski i nadasve glazbeno prava bajka koja će nas provesti kroz sve ono što je Halil Džubran na svoj način rekao o Gospodinu Isusu Kristu'', naveo je Pehar.

U novoj predstavi igrat će cijeli ansambl HNK Mostar i nekoliko gostiju, a ravnatelj Ivan Vukoja izrazio je posebno zadovoljstvo izvrsnim timom kojeg je redatelj okupio te je poručio kako očekuje dinamičan proces i u konačnici kvalitetnu predstavu.

''Pokušat ćemo zanos i ljepotu Džubranovog stila pisanja pretvoriti u dramske slike. Bit će tu i naše izvorne glazbe u suvremenim aranžmanima, pjevanja, plesa i referiranja na bogatu europsku likovnu tradiciju s biblijskim motivima'', izjavio je Vukoja.

U predstavi će igrati Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić i Ana Ljubić.

Dramaturg je Dragan Komadina, autor glazbe Gabrijel Prusina, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Jelena Kordić Kuret.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, teško je odrediti kada će točno predstava moći biti spremna, ali mostarska publika zasigurno uskoro može očekivati premijernu izvedbu novog kazališnog komada HNK Mostar, priopćeno je iz HNK Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close