Narodno pozorište

"Nobelovci" stižu u Mostar

"'Nobelovci' se tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, suvremeni, ali i nadčovjek - android ili ginoid", kazao je redatelj Nenezić.
Kultura / Kazalište | 13. 11. 2023. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u utorak, 14. studenoga u 20 sati bit će odigrana gostujuća predstava "Nobelovci" autora i redatelja Obrada Nenezića, nastala u produkciji Bjelopoljskog pozorišta iz Crne Gore.

"Ono što prvo dramaturg nauči jest da kazalište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i
školi pripada, a znamo da se u teatru poslije avangarde dogodio 'veliki prasak', pa danas postoji pravaca
koliko i autora te je i avangarda već desetljećima klasika kako tvrde vodeći teoretičari. Ako nas se kazalište ne tiče iz bilo kog razloga onda je to neka druga i nova umjetnost. 'Nobelovci' se tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, suvremeni, ali i nadčovjek - android ili ginoid. Zato sam zajedno sa producentima izabrao ovaj komad da ga prvi put ja postavljam, drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao. Kad sam pisao 'Nobelovce' širom regije su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama, jer živimo digitalno doba i eru umjetne inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i 'nečovjeka', ne u formi nego u suštini", kazao je redatelj Nenezić.

U ovoj duhovitoj drami igraju: Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković i Slađana Merdović. Scenografiju potpisuje Milivoje Mićo Miličević, a muziku Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

Kopirati
Drag cursor here to close