NP Mostar

Na daskama pozorišta: O ljubavi mostarskog pjesnika i njegove Zorke

Predstava govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika i pisca Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke.
Kultura / Kazalište | 11. 03. 2019. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Studiju 64 Narodnog pozorišta Mostar, u petak 15.ožujka, s početkom u 20 sati, na repertoaru je poetska drama „Đaurko moja“, autorice Selme Dizdar-Cerović, a u režiji Kaće Dorić.

Predstava govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika i pisca Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. Prema riječima autorice, “Osman je svoju Zorku zvao đaurka, prvobitno u značenju inovjerka, druge vjere, kauri/đauri, čineći to od milja”. Osnov za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića,a predstavu karakterizira izvrsna glumačka igra, te kostimi karakteristični za period u kojem se radnja događa.

Ovo je drama o ljubavi koja prevazilazi svaku prepreku, prepoznavajući je tek kao stepenicu ka jačoj i iskrenijoj bliskosti. Osman i Zorka nisu željeli biti sretni, oni su to naprosto bili - sretni u ljubavi, sretni u životu, u smrti, i nakon toga. Osman Đikić je bio pjesnik. Pjesnik koji je poeziju živio. Doslovno. Nije Đikić bio “običan čovjek”, baš kao što ni ljubav njegova i Zorkina nije bila “obična”. Ljubav i iskrenost naprosto isijavaju i danas iz svakog njegovog stiha, ali i iz njegove biografije, ispunjene brojnim djelatnostima kojima se predavao s isto onoliko žara kao i poeziji, kao i ljubavi, kao i životu.

U predstavi igraju: Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Šerif Aljić.

Cijena ulaznice za predstavu “Đaurko moja” je 7 KM, sa popustom za učenike,studente i penzionere 3,50 KM.

 

ULAZNICE

Ulaznice možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9-14 sati, te na dan igranja predstave od 9 do 14 i od 18 do 20 sati. Rezervaciju ulaznica možete izvršiti na broj 036/550-128, putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close