Hrvatsko narodno kazalište

Predstava ''Didak - svjetlost iz Hercegovine'' u Mostaru

Ova multimedijalna predstava afirmira život jednog velikog čovjeka, fra Didaka Buntića, koji je je svoj život i svećeničko zvanje posvetio pomaganju drugima.
Kultura / Kazalište | 05. 11. 2019. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glazbeno-scenski projekt ''Didak - svjetlost iz Hercegovine'' izveden je u utorak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Ova multimedijalna predstava afirmira život jednog velikog čovjeka, fra Didaka Buntića, koji je je svoj život i svećeničko zvanje posvetio pomaganju drugima.

Fra Didak Buntić obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo izuzetno teško. U ''godinama gladi'', krajem Prvog svjetskog rata, u Slavoniji i Srijemu osigurao je prihvat za 17.000 djece iz Hercegovine.

''Vodio je računa da u Slavoniji pravoslavna djeca idu u pravoslavne obitelji kako ne bi imala problema u svom daljnjem vjerskom odgoju. Tražio je da muslimanska djeca ostanu zajedno te se zalagao da im se ne daje vjerski zabranjena hrana. Osnivao im je mjesne škole, odnosno mektebe jer u Slavoniji nije bilo džamija. U tome i jeste njegova stvarna veličina. On jeste bio i prosvjetitelj i graditelj, a po mnogim razmišljanjima i revolucionar, ali je život posvetio nadasve hercegovačkom puku kojemu je služio do kraja života'', izjavio je ranije Robert Pehar koji sudjeluje u ovom projektu.

Ono što je za talijanskog renesansnog pisca bila Arkadija, kao simbol prirodna, zdrava i sretna života, to je za fra Didaka njegov zavičaj, njegova Hercegovina, njegov Misir – zemlja mogućnosti i izobilja za koje se treba boriti.

Tekst za ovaj pastoral djelo je fra Šimuna Šite Ćorića, skladbe je aranžirao Igor Tatarević, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Osim Roberta Pehara, sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas ''posudio'' i Nedžad Maksumić. Koproducent je HKUD ''Didak'' iz župe Gradnići.

Kopirati
Drag cursor here to close