HNK Mostar

Mostarski 'Ženski razgovori' zatvorit će kazališne dane u Vitezu

Sedamnaesta predstava na ovogodišnjim kazališnim danima ponudit će publici sjajan glumački ansambl i iznimnu glumačku igru...
Kultura / Kazalište | 21. 10. 2023. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jubilarne, 15. po redu, kazališne dane u Vitezu zaključit će Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, predstavom "Ženski razgovori ± 1".

Sedamnaesta predstava na ovogodišnjim kazališnim danima ponudit će publici sjajan glumački ansambl i iznimnu glumačku igru protagonista ovog uspješnog komada HNK-a u Mostaru.

„Nakon gotovo dva mjeseca, odličnih predstava, iznimne posjećenosti i sinergije glumaca i publike sedamnaestom predstavom u programu spustit ćemo zastor na ovogodišnje kazališne dane u Vitezu, na kojima smo proslavili mali, ali značajan jubilej. Ovo je prilika pozvati još jednom publiku da bude s nama i na završnici, u nedjelju, kada će nas posjetiti dragi prijatelji iz HNK u Mostaru i odigrati svoju sjajnu predstavu „Ženski razgovori ± 1". Prava kazališna poslastica za završetak zasigurno najsadržajnije, ali i jedne od najkvalitetnijih kazališnih smotri u Bosni i Hercegovini, ali i zemalja okruženja“, kazao je u najavi predstave Ivan Sajević, voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez.

Predstava "Ženski razgovori ± 1" na rasporedu je u nedjelju, 22.10. 2023. godine, s početkom u 20,00 sati, u Kazališnoj dvorani Vitez.

U vječnom sukobu s malograđanštinom i cenzurom, svojim se pisanjem uspio oduprijeti banalnosti i prostaštvu svake vrste bez uvrede i jala, bez mržnje i osvetoljubivosti. Upravo su to moralne i književne koordinate koje su me potaknule na dramsko oblikovanje „Ženskih razgovora”. Kako progovoriti o današnjici sa svim njenim dominantnim izazovima, o vremenu postpandemija, neprekinutih ratova, hiperteksta i posredovanih podražaja, a ne upasti u zamku jeftine moralizacije ili agresivne društvene kvaziangažiranosti? Može li danas u kazalištu preživjeti barem duh Dušana Radovića? To su bila neka od pitanja i dvojbi prije nego što sam odabrao najsceničnije i najefektnije dijelove, te ih potom organizirao u jednu dramaturšku cjelinu, kao ispoliranu dramsku skicu. A onda je u jednom kontinuiranom procesu proba, na temelju sugestija redateljice Biljane Čakić i glumačkog ansambla kojega čine Nikolina Marić, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Miro Barnjak i Ivan Prskalo, počeo izranjati tekst „Ženski razgovori ± 1”, komad o nekoliko generacija žena i pripadajućih im što prisutnih, što odsutnih muškaraca, te vječnim problemima poput zaljubljivanja, braka, prevare, karijere, bolesti, smrti – ukratko poroka svih vrsta, kako bi to sigurno u svom nadahnutom maniru pod zajednički imenitelj sveo pokojni Radović.

U komadu postoje dva prostora: groblje i kafić. Veze između njih višestruke su, i na stvarnoj i na simboličkoj razini. Naši kafići i groblja pravljeni su od istog materijala – mramora, ili u najboljem slučaju, granita. Ako kafiće u filozofiji svakodnevice možemo tretirati kao predsoblja naših vječnih počivališta, još je zanimljivije kada groblja postanu dnevne sobe, odnosno mjesta društvenih izlazaka i upoznavanja novih ljudi. I tako se umjesto kvantitativnog podudaranja s predloškom od kojeg se krenulo tragajući za aktualnim društvenim i osobnim korelatima, došlo do kvalitativnog susreta s autorom i, prije svega, njegovim smislom za ironiju.

Kopirati
Drag cursor here to close