Nagrade

Mostarski teatar mladih uspješan na 23. Festivalu dječjeg teatra

Festival su, kao i ranijih godina, organizirali Bosanski kulturni centar iz Gračanice i Centar za dramski odgoj iz Mostara, uz pokroviteljstvo Grada Gračanica.
Kultura / Kazalište | 16. 05. 2022. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dvije godine stankeu Gračanici je uspješno realiziran 23. Festival dječjeg teatra Bosne i Hercegovine. Festival su, kao i ranijih godina, organizirali Bosanski kulturni centar iz Gračanice i Centar za dramski odgoj iz Mostara, uz pokroviteljstvo Grada Gračanica.

Na daskama koje život znače bili su glumci i glumice iz: Županje, Tuzle, Sarajeva, Bugojna, Gradačca, Mostara, Blažuj - Ilidže, Viteza te domaćina Gračanice.

U dva dana odigrano je ukupno 12 predstava, u kojima je viđeno mnogo lijepih priča s jakom porukom.

Žiri u sastavu Irfan Kasumović, Novica Bogdanović i Fatima Softić nagradili su profesionalno vođene dječje dramske grupe te neprofesionalno vođene dječje dramske grupe.

Profesionalno vođene dječje dramske grupe:

Nagrada za predstavu u cjelini pripala je Mostarskom teatru mladih s predstavom “Sjetva”.

Nagrada za ansambl igru pripala je predstavi “Crtež generacije” koju je izvelo Pozorište mladih Tuzle, Tuzla.

Nagrada za umjetničko-pedagoško vodstvo pripala je Emini Kovačević iz Mostarskog teatra mladih.

Nagradu za originalni dramski tekst dobio je Tode Nikoletić s tekstom “Svirko Svemirko- bajka o čarobnom sviraču” iz Gradskog kazališta mladih Vitez.

Glumačka nagrada pripala je Eminu Šahdanu iz Viteza za ulogu Svirka, predstava “Svirko Svemirko- bajka o čarobnom sviraču” iz Gradskog kazališta mladih Vitez.

Neprofesionalno vođene dječje dramske grupe:

Nagradu za predstavu u cjelini pripala je Katoličkom školskom centru “Sveti Josip” Sarajevo s predstavom “Priča o knjigama”.

Nagrada za ansambl igru pripalo je OŠ Hasan Kikić Gračanica i predstavi “Bajka o dva Lj”.

Nagrada za umjetničko-pedagoško vodstvo pripalo je Ani Dolić iz KŠC “Sveti Josip” Sarajevo.

Nagrada za originalni tekst dobila je Marija Šorša za predstavu “Bajka o dva Lj” koju je izvela OŠ Hasan Kikić.

Glumačke nagrade: Mateja Kozarić koja je igrala ulogu bolesne knjige iz KŠC “Sveti Josip” Sarajevo, Nora Hrustanović koja je igrala ulogu male knjige također KŠC “Sveti Josip” Sarajevo te Nina Praljak koja je igrala čiču Arta iz osnovne škole “Sveti Franjo” Tuzla.

Specijalnu nagradu festivala dobilo je Gradsko amatersko kazalište Županja za predstavu “Ivica i Marica u začaranoj šumi”.

Dvije pohvale za profesionalno vođenje grupe pripale su Dječjem pozorištu Eko Art Bugojno za inovativni teatarski pristup, te glumačkom tandemu Sofiji Ćosić i Ani Radoš koje su igrale uloge Trtka i Mrtka u predstavi “Svirko Svemirko- bajka o čarobnom sviraču”.

Dječiji žiri u sastavu: Mahir Đuvić, Hamza Huskanović, Tarik Kodary, Nejla Kujundžić, Šejma Konjić te Lana Alić birali su najbolju predstavu i najboljeg glumca/glumicu. Za najbolju predstavu odabrali su predstavu “Sjetva” Mostarski teatar mladih, a za najboljeg glumca odabrali su Vedada Džindu iz predstave “Crtež generacije” Pozorište mladih Tuzle, Tuzla.

Bio je ovo događaj koji će pamtiti marljivi mladi glumci i glumice iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Organizatori festivala vjeruju da će iz Gračanice poslati jasne poruke mira, koje su prijeko potrebne našem podneblju.

Domaćin Festivala, Bosanski kulturni centar i Grad Gračanica, kao i uvijek do sada, bili su izvrsni domaćini.

Kopirati
Drag cursor here to close