Festival komedije

Mostarska liska: Žiri i mediji nagradili 'Teferič', publika odabrala 'Bubu u uhu'

Kultura / Kazalište | 27. 04. 2016. u 19:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom dodjelom nagrada u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar u srijedu je u gradu na Neretvi završen XIII. Tradicionalni međunarodni festival komedije 'Mostarska liska 2016.'.

Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala, koji su činili predsjednica Jasna Diklić, te članovi Mirela Trepanić i Nihad Kreševljaković, najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem Festivalu uz dodjelu prestižne nagrade Grand Pix proglasio je 'Teferič' Derviša Sušića, koju je u režiji Aleša Kurta igrao ansambl Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. 'Teferič' je i izborom medija najbolja predstava ovogodišnjeg Festivala u Mostaru, čime je još jednom opravdala titulu jedne je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini.

Nagradu publike ove godine osvojila je predstava 'Buba u uhu' Georgesa Feydeaua koju je u režija Admira Glamočaka igrao ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najbolji glumac je Senad Bašić za ulogu u predstavi 'Buba u uhu', a najbolja glumica Maja Zećo za ulogu u predstavi 'Hotel Plaza'.

Veliku lisku imenovanu kao 'Ahmed Obradović' za najbolju režiju dobila je Olja Đorđević za predstavu 'Sumnjivo lice' iz HNK Osijek.

Specijalnu nagradu ove godine stručni žiri dodijelio je Admiru Glamočaku za doprinos pozorišnoj umjetnosti. Direktor Narodnog pozorišta Almir Mujkanović, je kazao da smatra ovogodišnji festival u Mostaru jako uspješan.

"Doveli smo najbolje predstave iz regije, a činjenica da su sve predstave bile izuzetno posjećene najbolji je pokazatelj uspješnog odabira repertoara", kazao je Mujkanović za agenciju Anadolija, napomenuvši kako je za vrijeme Festivala u Narodnom pozorištu Mostar svakodnevica bila potraga za ulaznicom više.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović je prilikom svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg Festivala naglasio da je 'Mostarska liska' potrebna Mostaru - gradu liskaluka, Hercegovini, ali i ukupnoj bosanskohercegovačkoj kazališnoj sceni.

"Ovaj međunarodni festival komedije svojim repertoarom, programom i sadržajem potvrdio je opravdanost svoga postojanja te, zajedno s publikom, obavezao sve nas, svakog iz svoga kuta, da doprinese ne samo njegovom opstanku, nego i budućem razvoju cijelog projekta i na njegovom proširivanju", zaključio je ministar Hadžović.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada u čast nagrađenima izvedena je hit komedija 'Dame biraju' Altteatra iz Sarajeva, koja je izvan konkurencije ovogodišnjeg Festivala.

Na ovogodišnjem Festivalu u natjecateljskom dijelu izvedeno je sedam predstava i to 'Sumnjivo lice' Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, 'Hetero parada' RI teatra Rijeka, 'Urnebesna tragedija', Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke, 'Teferič' Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, 'Hotel Plaza' Narodnog pozorišta Mostar, 'Buba u uhu' Narodnog pozorišta Sarajevo i 'Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera' Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Nakon zatvaranja 'Mostarske liske 2016', travanjski repertoar u Narodnom pozorištu Mostar bit će završen 28. travnja u 19 sati, koncertom "Zukva" bosanskohercegovačke glazbene grupe 'Divanhana'. 'Divanhana' izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, s posebnim naglaskom na sevdalinku.

Kopirati
Drag cursor here to close