Posljednji dan 35. Dana teatra mladih

Playback predstava - Moja muka

Playback teatar je zanimljiva forma i tehnika, u Bosni i Hercegovini, nedovoljno korištena, a kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledaoci se suočavaju sa vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi.
Kultura / Kazalište | 30. 06. 2021. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji dan 35. Dana teatra mladih, večeras, na repertoaru je playback predstava "Moja muka".

Predstava se igra deseti put i u direktnoj je interakciji s publikom. Ovo je predstava u kojoj je publika scenarist.

Playback teatar je zanimljiva forma i tehnika, u Bosni i Hercegovini, nedovoljno korištena, a kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledatelji se suočavaju sa vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi.

Postoje mnoge vrste alternativnog teatra....Playback je teatar poput foruma u zajednici, mjesto za "monolog", za istraživanje odnosa između osobnog i političkog, između individualnog i kolektivnog.

To je prilika da čujemo i da nas čuju, da prepoznamo međusobne sličnosti i razlike, i da vidimo svoj život na sceni.

''Umjetnički zajednički tkamo izrečenu riječ, ples, muziku, pripovijedanje i fizički teatar u improviziranoj formi koja može biti ozbiljna, dirljiva, a često i vesela. Sadržaj dolazi od publike, u trenutku, kroz stvarna životna iskustva ljudi, priče i snove. Playback teatar je 1975. godine osnovao Jonathan Fox - glumac, učitelj i psihodramatičar. Ova slobodna forma teatra sada postoj u preko 50 zemalja'', navodi se u priopćenju Memorijalne scene, gdje će se večeras u 20, sati održati ova predstava.


Kopirati
Drag cursor here to close