FEDRA

Mladi iz Brčkog, Bugojna i Goražda pronašli svoj glas kroz teatar

Radionice su funkcionirale kao kreativne laboratorije u kojima su sudionici istraživali vlastito tijelo kao glumački aparat koristeći glas i scenski pokret, te istraživali svoju kreativnost i emocionalni izričaj.
Kultura / Kazalište | 19. 07. 2023. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno uspješno je implementirala projekat "Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost", a javnom prezentacijom radionica u Bugojnu, na 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA, kompletirala ovogodišnju teatarsku priču koju je imala sa 30 mladih ljudi iz 3 lokalne zajednice.

Prvi dio projekta obuhvatio je trodnevne radionice u Brčkom, Bugojnu i Goraždu s ciljem da pruži mladim ljudima priliku da razvijaju sebe i svoje vještine kroz teatar. Radionice su funkcionirale kao kreativne laboratorije u kojima su sudionici istraživali vlastito tijelo kao glumački aparat koristeći glas i scenski pokret, te istraživali svoju kreativnost i emocionalni izričaj.

"Buđenje proljeća"

Inspiracija za radionice bio je tekst "Buđenje proljeća" Franka Wedekinda, koji su sudionici prilagodili suvremenom kontekstu svojim promišljanjima. Osim praktičnog rada i teatarske igre, sudionici su imali priliku učiti o eksperimentalnim teatarskim formama i lutkarstvu. Glavni cilj je bio da sudionici počnu razmišljati o tim temama, ali da onda i iskoriste tehnike koje nudi lutkarstvo, gluma, pokret, glas, muzika u tome svemu te da uključe i svoja lična iskustva, emocije i promišljanja i to "izbace" na sceni, koje smatramo sigurnim mjestom. Mladi edukatori Senad Milanović (glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske), Abas Hamzi (student režije) i Benjamin Konjicija (apsolvent dramaturgije), zajedno sa koordinatoricom projekta i predsjednicom OKUP-a, Adnom Rizvan, vodili su cijeli proces.

Rezultati radionica su ukomponirani u jednu javnu, scensku prezentaciju koja se pred publikom održala 17. srpnja 2023. u sklopu revijalnog programa 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Time je zaokružena jedna cjelina i vidljivo prikazani rezultati rada sa mladima, a publika je bila oduševljena njihovim promišljanjima i scenskim izričajem koji je više nalikovao pravoj amaterskoj kazališnoj predstavi, nego neformalnoj prezentaciji - što još više pojačava sam smisao i uspješnost, a tome ide u prilog i činjenica da su sve to dobili priliku pokazati na najstarijem kazališnom festivalu u BiH, a najznačajnijem za bh. amatere.

Aktualne teme

Publika je prepoznala pametno iskorištene alate i instrumente koji su ponuđeni na radionicama kao nešto novo, sa čim se sudionici nisu susretali ranije, a posebne pohvale publika je uputila hrabrosti i želju da se o teškim, ali aktualnim temama progovara kroz glas i vizuru mladih Bosne i Hercegovine, na koje ti problemi i situacije sigurno najviše utječu.

Mladi su probudili proljeće, ljeto, mnoštvo emocija i iskustava u sebi, baveći se temama koje su i danas itekako aktualne i o kojima se mora pričati, a Wedekind ih je veoma davno propitivao u svom djelu. Biti mlada osoba u BiH često nije jednostavno, pogotovo kada se stvarnost zna činiti kao velika predstava ili film. OKUP smatra da je važno dati priliku mladima da se igraju u sigurnom prostoru kao što je kazalište i omogućiti im da budu i iracionalni, otkačeni i slobodni, a istovremeno, s obzirom na stanje u bosanskohercegovačkoj kulturi i umjetnosti, neophodno je da mladi koji to žele imaju priliku da stvaraju, da im se pruže informacije i resursi, te da imaju na osnovu čega potencijalno razmotriti i intenzivniji, profesionalni angažman u kulturnoj i kreativnoj industriji.

Sjajan primjer

Međuopćinska suradnja koja postoji kroz ovaj projekat, između Bugojna, Brčkog i Goražda sjajan je primjer za razmjenu iskustva i informacija, jer su mladi u Bugojnu imali sreću biti odgojeni u kazalištu i odrasti na kazališnim daskama, a kroz ovaj projekt su tu kazališnu radost mogli prenijeti u druge zajednice koje imaju ogroman, ako ne i veći potencijal da budu kazališni grad kao što je Bugojno.

OKUP ističe da su spremni i u budućnosti biti podrška kako mladima tako i samim lokalnim samoupravama da pružaju kontinuiran umjetnički prostor i podršku mladima u zajednicama.

Teatar se zaista pokazao kao itekako koristan i plodonosan alat, a svima koji su učestvovali otvorio je nove perspektive i motivirao ih da budu proljeće koje nikada neće izblijediti! Radionice i javna prezentacija održale su se u okviru projekta "Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost " kojeg Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno provodi u okviru projekta "Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja " (MAKERS) kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

Kopirati
Drag cursor here to close