Zaljubljenici u teatar

FEDRA: Od bajkovitih teatarskih pitanja, do pronicljivog propitkivanja o današnjici

Nakon što je bugojanska publika odgledala društveno aktivnu predstavu ''Smrt je moja ljubav'', u 20:30 sati, publika je zaplovila u ''ženske snove'' Kazališta mladih ''Korifej''.
Kultura / Kazalište | 17. 07. 2023. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 16.07., četvrti dan festivala počeo je razigrano s najmlađim teatarskim zaljubljenicima i prvom predstavom na ''FEDRICI''.

U 11 sati, DP ''Eko-Art'' Bugojno, u pratećem programu Festivala ''FEDRICA'' odigralo je predstavu za djecu ''Patuljak tajnog imena''.

Najmlađi članovi kazališta, pričom inspiriranom bajkama braće Grimm, publiku su odvelo u začarani svijet bajki, prijateljstva i odgovornost, te je propitivalo šta nam to sve može natovariti nevolje na vrat, i što to zapravo znači obećanje.

Tekst i režiju, te izradu lutaka potpisuje kolektiv DP ''Eko-Art'' Bugojno, a u predstavi igraju: Jasmina Velagić, Iva Lučić, Zara Duvnjak, Hanah Hozić, Selina Hrvat, Adna Hamzić, Arijana Ždralović, Nejla Mujić, Asja Jahja i njihovi stariji pomoćnici Selma Huskić i Adem Ugarak.

U 19 sati ''MTM'' Mostar je izveo predstavu ''Smrt je moja ljubav''. Reditelj Sead Đulić, kroz svoj pedesetogodišnji rad sa djecom i mladima, kroz ovu predstavu poručuje: Imajte više vremena za djecu! Prepoznatljivost rada Mostarskog teatra mladih kroz predstavu ''Smrt je moja ljubav'' razvija priču o depresiji koja korijen ima u ratnim traumama djece.

''Iako u predstavi nastupa mladi ansambl, njihova posvećenost i teatarska osviještenost ne umanjuje ni u jednom trenutku traumatičnost likova kao i njihovu želju da prevaziđu depresivno stanje i veselo zapjevaju'', o predstavi kaže selektor Duraković.

Mladi ansambl na sceni čine Emana Tabaković, Lana Remetić, Henna Korjenić, Sarah Zlomušica, Adelisa Marić, Almedina Mukabel, Lejla Jazvin, Emina Bostandžić, Hana Repeša, Arduana Macić, Teo Sandžaktar-Bijedić, Aljoša Golo, a glazbu i plakat potpisuju Emana Tabaković i Teo Sandžaktar-Bijedić.

Mostarski teatar mladih, kroz svoju dugogodišnju tradiciju rada sa mladim ljudima, još jednom pokazuje da nije samo teatar, pozorište ili kazalište. Mostarski teatar mladih je sve to. (Đulić o MTM-u). O predstavi eMTeeM kaže:

''Ako bar jednom mladom čovjeku ovo skretanje pažnje na njegovo stanje, pomogne, vrijedilo je truda.'' I uspjeli su – mnoštvo bugojanske publike zajedno s njima je propitivala teme o kojima se šuti.

Nakon što je bugojanska publika odgledala društveno aktivnu predstavu ''Smrt je moja ljubav'', u 20:30 sati, publika je zaplovila u ''ženske snove'' Kazališta mladih ''Korifej''.

Kazalište mladih ''Korifej'' prvi put od svog postojanja (2006.) igra na Teatarskom festivalu BiH FEDRA. Predstava ''Ženski snovi'' (Ana Dragozet), čiju adaptaciju i režiju potpisuje Anela Križanac, kroz satiričan i komičan otklon, govori o ženama koje očajnički žele promijeniti sistem u kojem žive, i tu propituju način kako to uraditi. U predstavi igraju Branka Stjepanović, Vanja Džambas, Anita Grabovac, Anela Križanac i Gabrijel Grubišić. Publika je imala priliku uživati u razigranom izvođenju ove četiri djevojke.

Od bajkovitih teatarskih pitanja, do pronicljivog propitkivanja o današnjici, te odsanjanih ženskih snova, četvrti dan Festivala završavio je okruglim stolom i razgovorom o predstavama. Glavnu riječ vodio je moderator Strajo Krsmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close