Bugojno

Zanimljivi sadržaji na festivalu FEDRA šestog dana

Šesti dan festivala FEDRA tradicionalno se završio okruglim stolom i razgovorom o predstavi.
Kultura / Kazalište | 19. 07. 2023. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utorak, 18.07., peti dan teatarskog festivala BiH ''FEDRA'' počeo je u maloj sali Kulturno-sportskog centra promocijom knjige ''Ponor'' bugojanskog autora i profesora Nedžada Milanovića.

Nedžad Š. Milanović, rođen 4.6.1963. u Gornjem Vakufu, cijenjeni bugojanski autor i profesor. Gimnaziju završava u rodnom gradu, a Filozofski fakultet u Sarajevu. Svoj radni vijek provodi kao profesor bosanskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama u Prozoru, Gornjem Vakufu, te Bugojnu. Trenutno obavlja funkciju direktora u Gimnaziji Bugojno. Njegovom imenu možemo pripisati mnoštvo titula - profesor, autor, direktor, ali i onih životno bitnih - muž, otac. Kao dugogodišnji član Teatra FEDRA iz Bugojna, aktivno je utjecao na razvoj teatra u Bugojnu, te je njegova uloga značajna i na ovogodišnjem Festivalu. Važno je spomenuti da je Nedžad stalni član Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bugojanskog lutkarskog bijenala, i festivala TIFBU.

Do sada je objavio četiri romana: ''Ispod crnog vrha'', ''Crveni makovi'', ''Moć'', ''Čovjek koji je pratio bubamare'' i jednu zbirku humorističnih priča ''48 nijansi poslovica''. Njegova nova knjiga ''Ponor'' oživljava i na ovogodišnjem Festivalu.

Nakon promocije, na veliku scenu stiglo je Gradsko pozorište Trebinje s predstavom ''Pomračenje''. Trebinje, grad s dugogodišnjom kazališnom tradicijom, i ove godine je dio natjecateljskog dijela Festivala. Inspirirana filmom ''Savršeni stranci'' Paola Genovese, reditelj Miloš Lučić adaptaciju naziva ''Pomračenje'', te koristeći odličnu dramaturšku potku kao i lucidne dijaloge, propituje:

''Svi mi živimo tri života: javni, privatni i tajni.

Gdje je i kolika je granica između ova tri? Gdje počinje svaki od njih i da li se ičiji tajni život završava prije nastupanja fizičke smrti? Koliko živimo tajno i koliko znamo jedni o drugima? Da li smo zaboravili i da li smo ikada znali da volimo vjerno i da čuvamo one koje volimo?''

Lučić, s nekoliko publici već poznatih glumačkih imena, ali i s nekoliko novih, publiku, kako propituje, tako im i dokazuje da dokle god postavljaju ta pitanja znači da žive sva tri života i da nisu baš duboko zaglibili. Uz Darka Kurtovića, trebinjski ansambl čine Sara Tomić, Milena Anđelić, Milica Lučić, Jelena Vukosav, Igor Gudelj, Igor Svrdlin, Igor Popadić, režiju, prevod i adaptaciju potpisuje Miloš Lučić, glazbu Vuk Milojević, svjetlo i zvuk Ognjen Grubač i Aljoša Ilić, dizajn plakata i fotografiju Jovan Vidaković, dok je za kostim bio zadužen ansambl.

I ovaj dan festivala, tradicionalno, završio se okruglim stolom i razgovorom o predstavi. Publika je izrazila svoje oduševljenje večerašnjom predstavom, a 19.07., publiku očekaju dvije predstave - DP ''Eko-Art'' s predstavom ''Bardov’ce'' u 19 sati, te AP ''Neretva'' Konjic u 20:30 sati s predstavom ''Sizif od Bosne''.

Kopirati
Drag cursor here to close