Mostar

Komedija ''Bog masakra'' odigrana u okviru ''Mostarskog ljeta 2022''

"Bog masakra" autorice Yasmine Reze, u režiji Admira Glamočaka, nastala je u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja "Theater Factory".
Kultura / Kazalište | 25. 06. 2022. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Komedija „Bog masakra“ odigrana u okviru „Mostarskog ljeta 2022“

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u petak je u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ odigrana predstava "Bog masakra" autorice Yasmine Reze, u režiji Admira Glamočaka, nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja "Theater Factory".

„'Bog masakra' je prvenstveno bio moj završni ispit, znači diplomski ispit, i postava je ostala ista od tada: Dženita Imamović Omerović koja je bila moja profesorica na ASU Sarajevo, Davor Sabo i Mak Čengić. Razlog zašto sam izabrala ovu ekipu jeste zato što se radi o starijim, iskusnijim glumcima, a ovo je tekst koji zaista zahtjeva jednu određenu, malo jaču, glumačku vještinu i zahtjeva iskustvo, odnosno, brzinu promjena zato što se radi o jednoj izrazito tehnički zahtjevnoj komediji. Nakon što smo to završili kao ispit, shvatili smo da se radi o nečemu što više sliči na profesionalnu predstavu. Iz tog razloga odlučili smo putem udruženja 'Theater Factory', čiji je osnivač upravo moj kolega Davor Sabo, da napravimo koprodukciju s Pozorištem mladih Sarajevo, koje je pokazalo interes da to postane dio stalnog repertoara. Na tome smo im zaista jako zahvalni zato što nam je pružena prilika, meni pogotovo, jer sam ja ovdje najmlađa. Akademiju sam završila tek prije godinu dana i ovakva vrsta prilike mi je stvarno jako važna“ istakla je glumica Ivona Baković, te je dodala da joj je ovo bio prvi nastup u Mostaru zbog čega je vrlo sretna.

„Nisam igrala do sada u Mostaru, čak ni kroz amaterski teatar, ali mi je jako drago zbog večerašnjeg nastupa, pogotovo zato jer su mnoge moje kolege koje rade u Mostaru večeras prisustvovale predstavi“, naglasila je Baković.

Kako je nastalo, te koji su ciljevi udruženja „Theater Factory“ objasnio nam je glumac i osnivač udruženja Davor Sabo.

„To je jedna moja ideja koju sam imao već dugi niz godina i onda u vrijeme korone, kako sam imao više slobodnog vremena, odlučio sam da osnujem to udruženje. Udruženje za unaprijeđenije i promociju multimedijalnih umjetnosti i kulture, koje se bavi dramskim teatrom, fizičkim, muzičkim teatrom, i evo ovo je naša prva predstava 'Bog masakra' koju radimo u koprodukciji sa Pozorištem mladih Sarajevo“, objasnio je Sabo, te je izrazio zadovoljstvo nastupima u Mostaru.

„Uvijek je lijepo gostovati u Mostaru. Ja sam često imao priliku da igram na sceni Narodnog pozorišta Mostar sa svojim matičnim teatrom SARTR-om i sa ALT teatrom. Uvijek je lijepo i pozitivna atmosfera“, zaključio je Sabo.

U komediji "Bog masakra" četvero roditelja se sastane kako bi na civiliziran način riješili problem tuče svoje djece i sami se pretvore u vrišteća i neodgojena derišta. Predstava ismijava mane ekstremno politički korektnog i liberalnog društva u koje se svesrdno trudimo pretvoriti, ali i generalno mane svih ljudi u svojoj pretencioznosti. Kostimograf je Amin Ćosić, a scenografiju i dizajn je radio Amar Zahiragić. U predstavi igraju: Ivona Baković, Dženita Imamović Omerović, Mak Čengić i Davor Sabo.

U okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ naredni događaj je planiran za utorak, 28.06., u 20 sati i predstavu „Heroj nacije“ Ivana Lalića, u režiji Gorana Damjanca, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close