Uživajte

"Kamerni teatar 55" zvijezda četvrtog dana "Mostarske liske"

"Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka je priča o kazalištu, starijim i mlađim generacijama, onima koji se sukobe, ali se i poštuju.
Kultura / Kazalište | 26. 09. 2021. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrta noć Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" rezervirana je za Kamerni teatar 55, s početkom u 20:00 sati u Narodnom pozorištu Mostar. 

"Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka je priča o kazalištu, starijim i mlađim generacijama, onima koji se sukobe, ali se i poštuju.

Glavni glumci su akteri jednog malog kazališta koje sasvim slučajno izgleda kao Kamerni teatar i koji se sasvim slučajno nalaze u jednoj egzistencijalnoj krizi gdje se kazalište nalazi pred zatvaranjem.

Glumci moraju sami da iznađu način kako da izađu iz toga, a jedini način je da naprave predstavu i s tom predstavom riješe sve probleme.

Glavni likovi u predstavi su glumački prvak i prvakinja, bardovi bh. teatra koji sa sobom nose i iskustvo, ali i potpunu izgubljenost u stvarnom svijetu. Jedino mjesto gdje se osjećaju "u svom i na svom" jesu kazališne daske. Tu je i troje mladih glumaca koji teže da jednoga dana budu poput njih.

"Pozorište za početnike" je satira koja govori o ansamblu jednog malog, ali priznatog,
teatra i njihovom sukobu sa novom upravom, politički i ideološki nametnutom kako bi se i kroz umjetnost, odnosno teatar, radilo na zastrašivanju i ideološkom ispiranju mozga.

Njihov sukob nije nimalo metafizičan, naprotiv, veoma je konkretan, jer, suprotstaviti se znači biti izbačen.

Likovi Prvaka i Prvakinje se bore za slobodu i scensku istinu, dok su Mladi glumac i Mlada glumica poljuljani upravo egzistencijalnim strahom, jer žive u društvu u kojem je posao, a pogotovo onaj iz struke, misaona imenica koju u svojim rukama čvrsto drže upravo takvi, podobni i nametnuti bezličnici koji u svemu vide samo prilike za skupljanje poena, samopromociju nauštrb drugih i priliku za nametanje volje.

"Biti ili ne biti" više ne postaje floskula, već ozbiljno egzistencijalno pitanje. Pristati, ili se
pobuniti? Iako se sve događa u mikrokosmosu teatarske scene, istinitost situacije je itekako globalne prirode i ovakve, ili slične, okolnosti i njihovi uzročnici mogu se pronaći u većini naših kolektiva i društva uopšte.

Glumačku ekipu čine Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša
Krmpotić i Anja Kraljević.

Kopirati
Drag cursor here to close