Bravo ekipa!

Još jedna uspješna i plodna sezona HNK u Mostaru

"S malobrojnim ansamblom i minimalnom tehničkom ekipom, u sezoni 2022./2023. ostvarili smo deset festivalskih gostovanja".
Kultura / Kazalište | 14. 07. 2023. u 11:54

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru imalo je bogatu i uspješnu kazališnu sezonu 2022./2023. u kojoj su, među ostalim aktivnostima, bile dvije premijere, igranja na deset festivala i osvojenih dvanaest festivalskih nagrada.

Deset festivalskih gostovanja

"Sezonom 2022./2023. Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastavlja niz uspješnih i produkcijski plodnih kazališnih sezona. S malobrojnim ansamblom i minimalnom tehničkom ekipom, u sezoni 2022./2023. ostvarili smo deset festivalskih gostovanja, od kojih je bitno istaknuti sudjelovanje na jednom od najznačajnijih regionalnih festivala Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Posebno smo ponosni na podatak da kraj sezone dočekujemo s 14 živućih predstava na repertoaru te da je od tih 14 predstava njih 12 sudjelovalo na raznim domaćim i međunarodnim festivalima i osvojilo ukupno 60 nagrada. U ovoj su sezoni krenuli i radovi nastavka i dovršetka zgrade HNK Mostar. Vjerujemo kako će nova zgrada HNK Mostar biti veliki dobitak ne samo za naše kazalište i kazališnu scenu Mostara i Hercegovine, nego i arhitektonski vrijedno djelo koje će obogatiti urbanističku vizuru središnje zone i grada u cjelini. Također, želim se još jednom prisjetiti naših dragih kolega Velimira Pšeničnika Njirića i Davorina Briševca – Okca, čiji ćemo gubitak dugo nositi, ali ih se uvijek rado sjećati", kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Noć s Aleksom

Prva premijerna izvedba bila je 27. listopada 2022. godine i to predstave "Noć s Aleksom", prema tekstu Marka Tomaša i u režiji renomiranog redatelja Ivica Buljana. Aleksa Šantić znameniti je mostarski pjesnik, koji je i danas neiscrpan izvor inspiracije za različite umjetničke projekte i čije su pjesme dokumenti jednog vremena. Malo koji grad ima takvu vezu s pjesničkom figurom, kao što Mostar ima sa Šantićem. Nemoguće je spomenuti pjesnika, a ne pomisliti na grad. Tekst Marka Tomaša, pjesnika koji također "nosi" Mostar kao Šantić u svoje vrijeme, nudi posve novu perspektivu gledanja na Šantićev život i pjesnički opus tako što u intimističkoj i ispovjednoj formi problematizira odnos pojedinca i društveno nametnutih normi ponašanja.

Sretni ljudi

Praizvedba teksta "Sretni ljudi" Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme održana je 23. siječnja 2023. godine. Dramski tekst "Sretni ljudi" nema klasičnu strukturu. Može ga se promatrati kao zbirku kratkih monodrama. Slijedom toga moguće ga je izvesti kao niz od deset monologa čiji redoslijed nije fiksiran. Također ga je moguće izvesti preplitanjem dijelova samih monologa čime se dobiva kaleidoskopska struktura. Komad se događa u teatru, na sceni i u gledalištu, za vrijeme jedne predstave. Ključni se događaji preklapaju čime se dobivaju skokovi u vremenu, kako naprijed, tako unazad. Na taj se način isti dramski moment promatra iz više različitih perspektiva što kreira rašomonski efekt.

Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst

U ovoj su sezoni izabrani pobjednici Natječaja za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je po drugi put raspisao HNK Mostar u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH. Laureatkinja je ovogodišnjeg natječaja Dorotea Šušak s tekstom "Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi". Drugo je mjesto pripalo Filipu Pažinu za dramski tekst "Sobarica", dok su treće mjesto ravnopravno podijelili Ana Dragozet i "Sve što su nam ukrali" te Denis Ćosić s "Vrlim srednjim vijekom". U ožujku je održana i svečana dodjela nagrada.

HNK Mostar u ovoj je kazališnoj sezoni sudjelovao na sljedećim festivalima: 3. Međunarodni pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću" u Nišu, Tuzlanski pozorišni dani, 33. Marulićevi dani, HAPS festival, 68. Sterijino pozorje, 10. Festival glumca BiH u Konjicu, 20. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska", XXII festival bh. drame Zenica, 42. Pozorišne/Kazališne igre Jajce i Festival scensko-teatarskih umjetnosti Bihaćko ljeto. Na navedenim festivalima osvojeno je ukupno 12 nagrada.

Valja istaknuti i gostovanje u Beogradskom dramskom pozorištu s predstavom "Noć s Aleksom" koja je oduševila beogradsku publiku, zatim gostovanje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku s predstavom "Isus, sin čovječji", dok su "Ženski razgovori ±1" gostovali u Travniku i Kreševu.

Kopirati
Drag cursor here to close