Dvostruki jubilej

Jajce: Kazalište potrebno kao mjesto dijaloga i susreta

Kazališne igre BiH u Jajcu potrebne kao mjesto dijaloga i susreta
Kultura / Kazalište | 01. 09. 2021. u 13:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine obilježava se dvostruki jubilej jednog od najstarijih pozorišnih festivala u Bosni i Hercegovini, Kazališnih igara BiH u Jajcu - 50 godina od osnivanja Festivala (1971.) te 40 izvedenih festivalskih izdanja.

Ove godine Festival se održava bez selektora, s tim da je svako pozorište na Igre poslalo predstave koje je smatralo najboljim u svojoj produkciji.

Dok Festival traje sa sudionicima i gostima razgovara se i o značaju Pozorišnih igara.

Teatrologinja iz Mostara Tina Laco istaknula je za Fenu da je značaj Kazališnih igara u njihovoj tradiciji, kontinuitetu i održavanju.

''Ovo je za nas sve koji smo iz te struke znači teatrologe, povjesničare, glumce i redatelje, sve u najširem spektru struke vrlo bitno kao mjesto susreta, mjesto dijaloga, mjesto razgovora. Mogućnost da pokažemo jedni drugima što to radimo kakvi su naši repertoari tijekom sezone'', podvukla je Laco.

Ona je također kao vrijednost Pozorišnih igara navela činjenicu da se na ovakvim susretima osjeća puls suvremenih htijenja, stremljenja i trendova u bosanskohercegovačkim kazalištima.

Glumac HNK Mostar Ivan Skoko kaže za Fenu da mu je drago doći u Jajce na Kazališne igre, osobito ove godine jer se obilježava jubilej.

''Osobno jako volim Jajce. Mislim da je jako lijep grad a ovo je poseban povod da možemo doći uživati u ljepotama grada Jajca i baviti se poslom koji volimo. A Igre nam uvijek trebaju i bar se nadam da ću biti i na 80-im Kazališnim igrama'', zaključio je Skoko.

Kopirati
Drag cursor here to close