Podcast ''Sredinom''

VIDEO | Ivan Prskalo: Čovjek sa sto lica

O tome kako se pravnik našao na daskama koje život kaže, kao 'pravi pravnik' imao je savršen odgovor - a to je da su kazalište i pravo skoro isto, povezani na jedan vrlo specifičan način koji se zove scena. Sudnica je što drugo nego scena.
Kultura / Kazalište | 02. 06. 2022. u 10:07 M.L. | Bljesak.info
SREDINOM #14 | IVAN PRSKALO - ČOVJEK SA STO LICA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 14. epizodi podcasta ''Sredinom'' gostovao je mladi glumac iz Mostara Ivan Prskalo.

Ivan koji je po zanimanju pravnik, također je i glumac koji - kako sam kaže pokušava da balansira između ove dvije profesije, ali obje voli podjednako i posvećuje im se maksimalno.

Mladi glumac je dio izabrane ekipe koja igra u kazališnom komadu ''Isus, Sin Čovječji'. Premijera je bila prije godinu dana, a o tome kakva je bila protekla godina iza njega u kazališnom smislu - govorio je za Bljesak.

''Predstava je jako prihvaćena. O tome govore i nagrade koje smo dobili. U Jajcu smo tri nagrade dobili. Igrali smo više uloga zbog same priče o Isusovom životu. Ne možete vi na sceni za sat, sat i pol vremena iskoristite svaki dio Isusovog života na neki način i da to postavite na scenu. Nije izvedivo'', kazao je između ostalog u razgovoru mladi glumac Dramskog studija HNK Mostar.

Video: Ima li glumaca na birou?

Iako je poeziju teško postaviti na kazališnu scenu, oni su to uspjeli. 

To nije jedina predstava u kojoj je svoju ulogu ostvario pravnik s glumačkim talentom. Ivan glumi i u predstavi ''Ženski razgovori'', koja se temelji na istoimenoj, sada već antologijskoj, knjizi beogradskog književnika i novinara Duška Radovića objavljenoj početkom 70-ih godina. Redateljica je Biljana Čakić a Prskalo glumi konobara. 

U toj komediji o muško ženskim odnosima posebno je uživao.

Ivan ističe i da voli čuti pohvale na svoj račun, ali ne dopušta da ga to ponese i ne želi da mu se to stalno govori. Također kako objašnjava, vodi mnogo ''unutarnjih monologa sa samim sobom'' i oni su puno veći od onih koje ljudi vide na sceni.

Otkrio nam je i je li moguće ''pijanu ženu kulturno otjerati iz kafane''. Naravno, na 'pristojan' način.

O tome kako se pravnik našao na daskama koje život znače, kao 'pravi pravnik' imao je savršen odgovor - a to je da su kazalište i pravo skoro isto, povezani na jedan vrlo specifičan način koji se zove scena. Sudnica je što drugo nego scena, kao i kazalište. A sve je gluma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close