Zastor

Za kraj sezone: 'Hamlet' iz Mostara gostovao u Osijeku

Izvedba u HNK Osijek je 12 nastup mostarskoga kazališta van matične kuće u ovoj sezoni. Prije Osijeka, gostovali su s predstavom "Zečja rupa" na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu
Kultura / Kazalište | 15. 07. 2019. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S najgledanijom i najnagrađivanijom "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana, u režiji Ivana Lea Leme, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastupilo je na Osječkom ljetu kulture, čime su službeno zatvorili ovogodišnju kazališnu sezonu. 

Izvedba u HNK Osijek je 12 nastup mostarskoga kazališta van matične kuće u ovoj sezoni. Prije Osijeka, gostovali su s predstavom "Zečja rupa" na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu. 

S predstavom "Sviraj to ponovno, Sam" nastupili su na Danima smijeha u Vukovaru, Danima satire Fadila Hadžića u kazalištu Kerempuh u Zagrebu te Festivalu glumca u Vinkovcima. 

Na Ravanjskim ljetnim danima kulture odigrali su predstavu "O ljubavi", a na Festivalu bh. drame u Zenici predstavili su se s "Logorilijadom". Na ovom festivalu scenografkinja Vesna Režić dobila je nagradu "Radovan Marušić" za najbolje likovno oblikovanje predstave. 

U zagrebačkom kazalištu Gavella nastupili su s "Gnijezdom". S istom predstavom bili su dva puta u Kamernom teatru 55 Sarajevo, jednom u okviru Međunarodnog teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" na kojem je "Gnijezdo" proglašeno najboljom predstavom u cjelini, a drugi put na gostovanju. 

Još je jedna predstava HNK Mostar proglašena najboljom predstavom u cjelini, a to je "Preobražaj" na Međunarodnom festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu. 

Na početku sezone premijerno je izvedena predstava "Logorilijada" u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, koje je bilo koproducent ove predstave. 

U upravo zaključenoj sezoni producirane su i tri nove predstave: "Zečja rupa" autora Davida Lindsaya Abaira u režiji Lajle Kaikčija, "Sviraj to ponovno Sam" autora Woodya Allena u režiji Marija Kovača i "Jesenja sonata" autora Ingmara Bergmana u režiji Roberta Raponje. 

U kazališnoj sezoni 2018./2019. na repertoaru HNK Mostar bilo je 13 predstava, od kojih 9 festivalskih. Od tih 9 festivalskih, 7 predstava nagrađeno je s ukupno 20 nagrada na raznim festivalima tijekom proteklih godina.  Početkom iduće kazališne sezone, odnosno krajem rujna, HNK Mostar obilježit će svoju 25. obljetnicu postojanja bogatim programom. 

Tim povodom premijerno će biti izvedena drama Miroslava Krleže "Kraljevo", potom promovirana fotomonografija o HNK Mostar, a kroz projekt "Dani HNK Mostar" predstavit će se i zagrebačkoj publici, priopćio je HNK Mostar.

 
Kopirati
Drag cursor here to close