Dar publici

HNK Mostar: Besplatna predstava za 26. obljetnicu osnutka

Riječ je o prvoj predstavi u BiH čija je priprema započela i premijera izvedena u korona krizi. Nastala je prema tekstu mlade i nagrađivane hrvatske autorice Kristine Gavran, a u režiji Jelene Kordić Kuret.
Kultura / Kazalište | 22. 09. 2020. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto. HNK Mostar / Besplatna predstava za 26. obljetnicu osnutka

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u utorak, 22. rujna, s početkom u 20 sati, obilježava svoju 26. obljetnicu osnutka besplatnom izvedbom predstave ''Spremni''.

Riječ je o prvoj predstavi u BiH čija je priprema započela i premijera izvedena u korona krizi. Nastala je prema tekstu mlade i nagrađivane hrvatske autorice Kristine Gavran, a u režiji Jelene Kordić Kuret. Radnja se događa u četveročlanoj obitelji u kojoj je zavladalo ozračje tragikomičnog straha od vanjskog svijeta i budućnosti.

''Uz čestitke obljetnice svim djelatnicima, prijateljima i publici HNK Mostar, s ponosom mogu istaknuti kako na početku ove sezone na repertoaru imamo 13 živućih predstava, od kojih je 7 festivalskih do sada nagrađeno s ukupno 24 nagrade'', kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, priopćeno je iz HNK Mostar.

O uspješnom početku sezone svjedoči i nagrada ansamblu predstave ''Gnijezdo'' na upravo završenom 7. Festivalu glumca BiH u Konjicu za najbolju kolektivnu glumačku igru. Također, na 39.

Kazališnim/pozorišnim igrama u Jajcu, održanim početkom rujna ove godine, predstava ''Identitluk'', u koprodukciji HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, proglašena je najboljom predstavom od strane publike, a stručni žiri nagradio je ansambl predstave za nabolje glumačko ostvarenje festivala.

U ovoj sezoni, pored produkcije novih predstava, HNK Mostar započet će i projekt Radionice dramskog pisanja čiji će polaznici u suradnji s Dramskim studijom mladih HNK te BONK studijom sudjelovati u produkciji nove kazališne predstave te kratkog i dokumentarnog filma.

Po prvi puta objavljen je i natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku autora do 35 godina starosti. Prvonagrađeni tekst bit će postavljen na scenu HNK Mostar u 2021. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close