19. studenog

HNK Mostar: Besplatna izvedba predstave "Zid" za Noć teatra BiH

''Sruši li se zid, ruši se i granica njihove iluzije i uvjerenja da su dobro te se ogoljuje njihovo preživljavanje i životarenje.''
Kultura / Kazalište | 15. 11. 2022. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Noć teatra BiH održava se 19. studenoga, a Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježit će je besplatnom izvedbom predstave ''Zid'' u 20 sati.

Naime, Bosansko narodno pozorište Zenica i ove je godine koordinator međunarodne kazališne manifestacije European Theatre Night (Europska noć teatra) – Noć teatra Bosne i Hercegovine.

Zemlje sudionice ove međunarodne kazališne manifestacije koja okuplja i ujedinjuje europske kazališne djelatnike i publiku su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Slovačka i Belgija.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drukčijeg zajedništva kazališne publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Predstava ''Zid'' je nastala prema prvonagrađenom dramskom tekstu ''Zid'' autorice Ružice Aščić s Natječaja koji je objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH. Režiju potpisuje Christian Jean-Michel Jalžečić, također izabran na Natječaju HNK Mostar za mlade redatelje. Autorica je adaptacije i dramaturginja Dorotea Šušak.

U središtu su ove drame tri generacije jedne obitelji koje se skupa s nekoliko stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive.

''Sruši li se zid, ruši se i granica njihove iluzije i uvjerenja da su dobro te se ogoljuje njihovo preživljavanje i životarenje. Da ne biste mislili kako se bavimo samo tragikom egzistencijalnih tereta, ovo je i jedna vrlo zabavna predstava u kojoj se i puno smijemo našim iluzijama, slabostima i snagama'', istaknula je Dorotea Šušak.

U predstavi igraju Robert Pehar, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Sanda Krgo Soldo, Ana Franjčević, Nikolina Marić, Ana Ljubić / Rafaela Perić i Miro Barnjak, priopćeno je iz HNK Mostar.

Ulazak je besplatan, no potrebno je rezervirati ulaznicu porukom na Facebook/Instagram ili pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close