Daske koje život...

Glumci idu trbuhom za kruhom: U Mostaru neće imati tko glumiti?!

Po pravilniku o radu u kojem su definirane i kadrovske potrebe, predviđeno je ukupno 66 radnika dok Narodno pozorište upošljava samo 24.
Kultura / Kazalište | 09. 05. 2022. u 11:54 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarskim kazalištima nedostaje ljudi i novca. Zaključak je to iz izvješća koje su četiri kazališne kuće sa sjedištem u Mostaru, HNK Mostar, Narodno pozorište te dva lutkarska kazališta, pripremile za sjednicu mostarskog Gradskog vijeća.

Narodnim kazalištima nedostaje glumaca da bi ispunili kriterije profesionalizma, a lutkari zamrzavaju svoj status u kazalištima kako bi otišli na (privremeni) rad u inozemstvo.

''Kada je u pitanju kadrovska struktura i broj uposlenih, ustanovu karakterizira manjak osoblja u svim sektorima, pa takom, po pravilniku o tehničkim i kadrovskim uvjetima za osnivanje i rad pozorišta propisano je da profesionalno kazalište mora imati najmanje 15 glumaca dok NP Mostar ima devet glumaca bez drugog umjetničkog osoblja'', navodi se u izvješću Narodnog pozorišta u Mostaru.

Dodaje se kako je po pravilniku o radu u kojem su definirane i kadrovske potrebe, predviđeno ukupno 66 radnika dok Narodno pozorište upošljava samo 24.

''Dakle, do pune kadrovske popunjenosti neophodno je uposliti još 41 radnika a minimalno je 15 osoba kako rad ustanove ne bi bio u potpunosti ovisan o vanjskim suradnicima'', navedeno je u izvješću u kojem se upozorava da Grad Mostar i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ostvaruju osnivačka prava sa po 50 posto udjela.

''Osnivači nisu sustavno riješili piranje financiranja ove ustanove pa je ona još na grantu, prema raspoloživim sredstvima'', navelo je mostarsko Pozorište.

I Hrvatsko narodno kazalište u izvještaju je navelo kako trenutno ima samo devet glumaca i 26 stalno uposlenih a trebao bi imati 45. Projekcijom povećanja broja zaposlenih potrebno još 108.000 KM.

Kao primjer, HNK Mostar navelo je da Narodno pozorište Sarajevo ima 263 uposlenika i proračun od 7,2 milijuna KM a Narodno pozorište Republike srpske 96 uposlenih i 1,8 milijuna KM proračuna.

Mostarsko lutkarsko pozorište u svojem izvješću navodi kako se njihova kadrovska struktura primijenila jer je jedan glumac uzeo godinu dana neplaćenog odsustva kako bi otišao raditi u inozemstvo.

''Zbog otežavajućih okolnosti i nedostatka radno sposobnog kadra, Pozorište je raspisalo natječaj te u stalni radni odnos primilo dva glumca i domara'', navedeno je.

Tako u lutkarskom pozorištu rade četiri glumca, dva tehničara domar, spremačica, umjetnički direktor i direktor.

Lutkarsko kazalište pak upozorava na značajan pad prihoda od vlastite aktivnosti i donacija i sponzorstava te da je prosječna plaća manja od prosječne plaće u federaciji BiH  

Ansambl trenutno čini pet glumaca a ukupno je zaposlenih 12 osoba.

Lutkarsko kazalište, koje je u međuvremenu, napustila jedna djelatnica zbog odlaska u inozemstvo, navelo je kako je upitna opstojnost ove ustanove bez sustavnog rješenja financiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close