Pozorište lutaka

"Gidionov čvor" gostuje u Mostaru

Predstava "Gidionov čvor" je na 63. Internacionalnom festivalu MESS dobila Zlatni lovorov vijenac u sklopu programa "Mali MESS".
Kultura / Kazalište | 12. 02. 2024. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorište lutaka u Mostaru, u srijedu, 14. veljače u 19 sati, ugostit će predstavu "Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić.

"Gidionov čvor" (engl. "Gidion's Knot") je emocionalna i provokativna drama nastala po tekstu jedne od najpoznatijih i nagrađivanih američkih spisateljica Johnne Adams.

U predstavi "Gidionov čvor", rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste.

Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Premijera predstave "Gidionov čvor" je održana u svibnju prošle godine u Pozorištu mladih Sarajevo.

Predstava "Gidionov čvor" je na 63. Internacionalnom festivalu MESS dobila Zlatni lovorov vijenac u sklopu programa "Mali MESS".

U produkciji predstave "Gidionov čvor" su sudjelovali Udruženje za promociju kulture - "Intermezzo" kao nositelj projekta, te koproducenti, SCENA MESS i Pozorište mladih Sarajevo.

Autorski tim predstave čine: Selma Alispahić – redatelj, glumice Selma Alispahić i Džana Džanić, Zoran Predin – muzika, Adnan Lugonić – dramaturg i Edna Slipčević – kostimograf i scenograf.

Karte po cijeni od 10,- KM mogu se rezervirati na web stranici Pozorišta www.plm.ba ili na telefon 036 552 625.

Kopirati
Drag cursor here to close