Ovaj put stvarno

Umro je legendarni slovenski umjetnik Marko Brecelj

Godine 1974. izdaje solo album Coctail u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem, koji mnogi i danas smatraju jednim od najboljih kantautorskih albuma, uz pjesme poput Alojz valček, Črni Peter, Škandal v Rdečem baru, Požar i Duša in jaz.
Kultura / Glazba | 06. 02. 2022. u 00:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od događaja prije 6 mjeseci, kad su slovenski mediji masovno zabunom objavili vijest o smrti Marka Brecelja, lokalni Radio Koper je u petak objavio točnu vijest o smrti slovenskog multitalentiranog umjetnika, glazbenika, kantautora, performera i političara.

Brecelj je rođen 30. travnja 1951. godine u Sarajevu, a na Sveučilištu u Ljubljani studirao je geologiju, ali studij nije završio.

Glazbeni put počeo je kao violinist u kvartetu Trije črnci, ali je kasnije ostavio sviranje violine.

Godine 1974. izdaje solo album Coctail u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem, koji mnogi i danas smatraju jednim od najboljih kantautorskih albuma, uz pjesme poput Alojz valček, Črni Peter, Škandal v Rdečem baru, Požar i Duša in jaz.'Cocktail' je osvojio tada cijenjenu omladinsku kulturnu nagradu Sedam sekretara SKOJ-a.

Video: Buldozer - Zene i muskarci (1980)

Potom je osnovao rock sastav Buldožer koji je svojim prvijencem "Pljuni istini u oči" 1975. godine stvorio jedan od najzapaženijih albuma u bivšoj Jugoslaviji.

U ansamblu je radio kao tekstopisac i pjevač, a etablirao se kao jedan od najistaknutijih frontmena jugoslavenskog rocka 1970-ih.

Napisao je i glazbu za film 'Živi bili pa videli', za koju je osvojio Zlatnu arenu u Puli.

Od 1981. u Kopru vodi multimedijski centar, a nešto kasnije osniva organizaciju Društvo prijatelja umjerenog napretka, kao i stranku Akacija. Nakon proglašenja neovisnosti Slovenije nekoliko puta kandidirao se na lokalnim izborima u Kopru, a od 2003. do 2007. bio je i vijećnik u koparskom gradskom vijeću.

Godine 2019. dodijeljena mu je Ježkova nagrada, priznanje koje javna televizija dodjeljuje u čast 'slovenskog Charlieja Chaplina', ponajvećeg satiričara u slovenskoj povijesti Frane Milčinskog Ježeka.

Video: buldozer - smrt morisona džima

Posljednjih godina djelovao je u Kozini s Udrugom prijatelja umjerenog napretka. Unatoč dugoj bolesti, uvijek je zadržao smisao za humor.

Kada je prošle godine internetom kružila lažna vijest o njegovoj smrti, prije prvog "posthumnog" nastupa za Primorske novice, na pitanje kako je to biti živ odgovorio je: "Ništa novo".

Marko Brecelj godine 2020. dobio je Slovensku glazbenu nagradu Zlatna frula za životno djelo, a 2019. nagradu Jež RTV Slovenije.

Uz glazbeno i političko djelovanje, bavio se performansom, pa su poznate i njegove 'mekoterorističke' akcije, poput 'atentata' na mještane Kopra komadićem vate uguranim u puhalicu.

U Zagrebu je 2012. održao dva performansa: 'Magarac u Zagrebu' i 'Sedam sekretara SKOJ-a Cvrkut', kojima je ironizirao hrvatski ulazak u EU.

Video: Buldozer - Novo Vrijeme - iz filma "Zivi Bili Pa Vidjeli"
Kopirati
Drag cursor here to close