Carlos Santana

Slavni gitarist proslavio 75. rođendan

Počeo je svirati u lokalnim grupama kao što je "The T.J.s", dodajući svoj štih popularnim pjesmama pedesetih. Svirajući s različitim grupama, Santana je počeo 'brusiti' svoje gitarske vještine i 'prozvoditi’' jedinstven zvuk.
Kultura / Glazba | 21. 07. 2022. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Impozantno umjetničko putovanje Carlosa Santane počelo je prije 75 godina u meksičkom selu Autlanu gdje je rođen 20. srpnja 1947. godine.

Odmalena ga je otac Hose, inače marijači violinist, počeo upoznavati s tradicionalnom glazbom. Obitelj se preselila u grad Tihuanu 1955. godine, gdje je Carlos ozbiljno počeo svirati gitaru, učeći i izvodeći muziku B.B. Kinga, John Lee Hookera, T. Bone Walkera i ostalih velikana koje je slušao na radiju.

Ma koliko da je bio inspiriran tradicionalnom glazbom, ostvario se njegov san da se osamostali i svira rock.

Počeo je svirati u lokalnim grupama kao što je "The T.J.s", dodajući svoj štih popularnim pjesmama pedesetih. Svirajući s različitim grupama, Santana je počeo 'brusiti' svoje gitarske vještine i 'prozvoditi’' jedinstven zvuk.

Video: Carlos Santana - Samba Pa Ti

Godine 1961. se preselio u San Francisco. Sudbina je dovela Carlosa na "pravo mjesto u pravo vrijeme" dovodeći ga direktno u centar muzičke scene "Bay Area" koja je u to vrijeme počinjala doživljavati svoj vrhunac.

U ovoj dobroj klimi Carlos se nastavio glazbeno razvijati i 1966. izlazi na scenu sa Santana Blues Bandom. Naredne dvije godine, grupa je postala popularna i dospjela je i do Woodstocka, gdje nastupa u ljeto 1969.

Nakon snimanja prvog albuma "Santana" (1969.), Santanin band doživio veliku popularnost, te nakon toga počinje i njegova svjetska karijera.

Video: Santana - Black Magic Woman - 8/18/1970 - Tanglewood (Official)

Drugi album benda, Abraxas (izdan u rujnu 1970.), uključuje klasike Samba Pa Ti, Oye Como Va (Tito Puente) (Top 10) i Black Magic Woman (Peter Green) (Top 5).

Ovaj album, koji je na kraju prodan u 4 milijuna primjeraka, dosegnuo je vrhove ljestvica.

U rujnu 1971. objavljena je Santana III, na kojoj su gostovali mnogi glazbenici kao npr perkusionist Coke Escovedo koji svira na svim pjesmama.

Video: Santana - Oye Como Va (Live)

S dva milijuna prodanih primjeraka i ovo je djelo zasjelo na vrhove ljestvica.

Objavljeni su Top 10 singl Everybody's Everything i Top 20 singl No One to Depend On.

Nakon turneje koja je pratila izlazak albuma, bend se razišao. Carlos Santana zadržao je prava na naziv benda.

Video: Santana - Maria Maria ft. The Product G&B (Official Video)
Kopirati
Drag cursor here to close