Najveći

Neprežaljeni, ljevoruki, samouki gitarist, kompozitor i pjevač - Na današnji dan rođen je Hendrix

Njegov jedinstveni stil nitko do danas nije uspio iskopirati.
Kultura / Glazba | 27. 11. 2021. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1942. rođen je Jimi Hendrix. Ovaj neprežaljeni, ljevoruki, samouki gitarist, kompozitor i pjevač je i pored svoje relativno kratke karijere uspio ostaviti veliki pečat na poimanje glazbe 20. stoljeća. Mnogi obožavatelji i glazbeni kritičari smatraju ga najutjecajnijim i najtalentiranijim gitaristom u povijesti rock glazbe.

Video: Music, Money, Madness . . . Jimi Hendrix In Maui (Film Trailer)

Razvio je neviđenu tehniku, a njegove prepoznatljive riffove svaki glazbenik bi poželio imati na svom albumu. Njegov jedinstveni stil nitko do danas nije uspio iskopirati.

Primljen je 1992. godine u Rock&Roll Hall of Hame. Njegova zvijezda na Holivudskom prolazu postavljena je 1994. godine, a 2003. godine časopis Rolling Stone postavio ga je na prvo mjesto rang liste „100 najvećih gitarista svih vremena”.

Video: The Jimi Hendrix Experience - Voodoo Child (Slight Return) (Live In Maui, 1970)

Postoji anegdota koja je nagovještavala Hendrixovu zaljubljenost u sviranje: kao teenager je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je otac došao s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao s mišlju da će ga sin poslušati i napraviti kako je rekao, a kada se vratio zatekao ga je kako spava s metlom preko sebe kao da drži gitaru. Probudio ga je i upitao što je radio, a Jimi mu je odgovorio: “Svirao sam metlu”.

Video: Jimi Hendrix Experience All Along The Watchtower

Jimi Hendrix je imao 27 godina kada je umro u hotelu Samarkand u Londonu.

Kopirati
Drag cursor here to close