Kirk Hammett

Sjajni gitarist Metallice napunio 60 godina života

Hammett posjeduje kolekciju od nekoliko stotina gitara, od kojih je većinu proizveo ESP. U posebnim prilikama svira i gitare tradicionalnog američkog brenda Gibson, pa tako posjeduje nekoliko originalnih modela Les Paul iz 1958. i 1959. godine.
Kultura / Glazba | 18. 11. 2022. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjajni solo gitarist Metallice, Kirk Lee Hammett, rođen je na današnji dan prije 60 godina, 18. studenoga 1962. u San Franciscu. Rangiran je 2003. godine kao broj 11 na popisu 100 najvećih gitarista časopisa Rolling Stone.

Hammettov otac bio je irski trgovački pomorac, a majka Filipinka. Nakon što se obitelj preselila u El Sobrante u Kaliforniji, Kirk je tamo pohađao srednju školu, a još kao dijete i tinejdžer pokazivao je veliko zanimanje za opsežnu kolekciju ploča svog starijeg brata, koja je uključivala albume Led Zeppelina, Black Sabbatha, The Rolling Stonesa, Jimija Hendrixa i UFO-a.

Jedan od Hammettovih najvećih uzora bio je Jimi Hendrix. Kaže kako je i sam želio "biti" Hendrix, čije je pjesme kasnije uključivao u svoja gitarska sola na koncertima.

Video: Metallica: Enter Sandman (Official Music Video)

Grupa UFO, njihovi albumi s Michaelom Schenkerom i Scorpions s LP-om Virgin Killer udaljili su ga od gitarista nadahnutih bluesom u pravcu heavy metal gitarista.

Do danas među svoje uzore i izvore inspiracije ubraja Michaela Schenkera, Ulija Jona Rotha i gitaristu Scorpionsa Matthiasa Jabsa te svira pjesme Scorpionsa, primjerice Sails of Charon. Hannover, grad Scorpionsa, opisuje kao veliki dio svog glazbenog identiteta.

Tako je Hammett rano razvio interes za heavy metal. Godine 1982. osnovao je Exodus s pjevačem Paulom Baloffom, gitaristom Garyjem Holtom i bubnjarom Tomom Huntingom, jednu od najznačajnijih grupa u ranim danima thrash metal pokreta Bay Area.

Pridružio se Metallici 1983. nakon što je njegov prethodnik Dave Mustaine otpušten iz grupe zbog problema s drogom i alkoholom. Ubrzo nakon toga, Hammett je s Metallicom snimio svoj prvi album, Kill 'Em All. U tom je trenutku uzimao dodatne sate od virtuoza gitare Joea Satrianija.

Iako primarno glavni gitarist, Hammett je od sredine 80-ih sudjelovao i u pisanju pjesama, a pridonio je i pisanju tekstova na albumu St. Anger. Jedan od njegovih najpoznatijih rifova je početni riff Enter Sandman.

Na posljednjem koncertu Spastik Childrena, "zabavnog benda" u kojem je bio i James Hetfield, zamijenio je na basu smrtno stradalog basistu Cliffa Burtona.

Prvi put je upoznao Michaela Schenkera na That Metal Showu (gdje glazbenici sviraju sa svojim idolima). Dana 3. svibnja 2015., Hammett je nastupio s grupom Temple of Rock Michaela Schenkera u San Joséu, izvodeći pjesmu Natural Thing UFO-a, nakon koje je uslijedila pjesma Scorpionsa Blackout s bendom.

Video: 10 Unforgettable Kirk Hammett Moments

Zatim je pozvan da svira na studijskom albumu Resurrection Michael Schenker Festa 2018. na pjesmi Heart and Soul.

Hammett posjeduje kolekciju od nekoliko stotina gitara, od kojih je većinu proizveo ESP. ESP je također izdao nekoliko prepoznatljivih modela u čast Kirka Hammetta tijekom godina.

U posebnim prilikama svira i gitare tradicionalnog američkog brenda Gibson, pa tako posjeduje nekoliko originalnih modela Les Paul iz 1958. i 1959. godine koji danas postižu cijene od oko 300.000 USD i više.

Najpoznatiji od njih vjerojatno je njegov Greeny iz 1959. s prijašnjim vlasnicima kao što su Peter Green i Gary Moore, koji je kupio 2014. za oko 2 milijuna USD.

Godine 1993., nakon turneje Metallice za album Black, Hammett je upisao City College u San Franciscu, gdje je diplomirao film i azijsku umjetnost.

Strastveni obožavatelj stripova i horor filmova živi na Havajima i u San Franciscu sa svojom drugom suprugom Lani i njihova dva sina Angelom i Vincenceom.

Vegetarijanac je, a zanima ga i budizam. Hammett podržava inicijativu Rock the Vote.

Video: Nothing Else Matters - Metallica & San Francisco Symphonic Orchestra
Kopirati
Drag cursor here to close