18 mjeseci rada

Širokobriješke orgulje krenule u proces izrade

''Potrebno je 18 mjeseci za izradu, sklapanje orgulja u radionici, zatim intoniranje, te dopremanje na Široki Brijeg i ponovno montažu.''
Kultura / Glazba | 30. 01. 2024. u 11:26 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širokobriješke spomen orgulje krenule su u izradu, potvrdili su to iz Franjevačkog samostana i župe Široki Brijeg.

''Potrebno je 18 mjeseci za izradu, sklapanje orgulja u radionici, zatim intoniranje, te dopremanje na Široki Brijeg i ponovno montažu. Kompleksan proces izrade vrijednog glazbenog instrumenta'', naveli su i dodali kako se radovi odvijaju u majstorskoj orguljarskoj radionici u Sloveniji.

Naime, Franjevački samostan i župa Široki Brijeg krenuli su, uz pomoć dobročinitelja, u pothvat postavljanja novih spomen orgulja u crkvi Uznesenja BDM što bi trebalo biti okončano do 2025. Namjera je da spomen orgulje budu postavljene na kor širokobriješke crkve u povodu 120. obljetnice izgradnje crkve i 80. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca.

Osnovna namisao novih orgulja jest instrument sa 66 registara koji predstavljaju pojedinog ubijenog fratra, odnosno svaki registar predstavlja njegov glas.

Postojeće orgulje zagrebačke tvrtke Heferer instalirane su 1964. privremeno u crkvu. Njihova prvotna adresa bila je crkva sv. Franje u Čapljini. Sadašnje im je stanje takvo da su dotrajale, često se kvare te nisu prilagođene za širokobriješki crkveni prostor. Zbog toga njihova rekonstrukcija ne predstavlja trajno rješenje.
Gradnjom vrhunskog glazbenog instrumenta pridonijet će se prijeko potrebitom opremanju crkve, ali još više imat će se jedinstven spomen-instrument ubijenim hercegovačkim fratrima.

''Nove orgulje, koje će svojom dispozicijom odgovarati prostoru Didakove bazilike, otvorit će nove doživljaje liturgije i crkvene glazbe te će također pridonijeti kulturološkom značaju Širokog Brijega. Isto tako omogućit će i organiziranje koncerata, kao i usavršavanja glazbenika'', naveli su ranije širokobriješki franjevci.

Kopirati
Drag cursor here to close