Pozitiva

Šejla Grgić za Bljesak: Moj put do Divanhane je bio suđen

Djevojka s apsolutnim sluhom i izuzetnim vokalnim sposobnostima koju ćemo ubuduće slušati kao vokalisticu Divanhane, jeste Šejla Grgić, 24-godišnja studentica magistarskog studija na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.
Kultura / Glazba | 31. 10. 2018. u 16:25 Bljesak.info / K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je prvi bh. grad u kojem će se Divanhana predstaviti u 'novom ruhu'. Nakon nepune tri godine suradnje s pjevačicom Naidom Čatić, na koncertu u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača koji je planiran 7. studenog, kolektiv će predstaviti novu članicu.

Djevojka s apsolutnim sluhom i izuzetnim vokalnim sposobnostima koju ćemo ubuduće slušati kao vokalisticu Divanhane, jeste Šejla Grgić, 24-godišnja studentica magistarskog studija na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

Foto: Bljesak.info / Šejla Grgić, novi vokal Divanhane

Uoči koncerta u Mostaru, razgovarali smo sa Šejlom o njezinoj novoj ulozi, sevdahu, prošlosti i budućnosti.

Bljesak.info: Očekivanja publike su velika, sigurno će sami početak, htjeli mi to ili ne, donijeti mnogo usporedbi s ranijim pjevačicama. Stvara li vam to određeni teret?

Grgić:
Kroz ovaj kratak period rada sa bendom uvidjela sam da je Mostar za njih mjesto od velikog značaja kojem se svaki put raduju i koji iščekuju s velikom euforijom i entuzijazmom. Od sad pa nadalje na meni je velika odgovornost, da svu energiju i ljubav benda prenesem kroz pjesmu na publiku i sigurna sam da će moj prvi koncert s njima bit večer koje će zauvijek ostati urezano u duši i sjećanju, sve od samog početka, prije otkucaja prvih taktova pa do kraja koncerta.

Usporedbe mene sa ranijim pjevačicama je logična i prirodna stvar jer se publika veže za boju glasa i interpretaciju pjevačice, za njezinu pojavu pa čak i lik. Kako u svakom poslu postoje različiti stilovi, različiti uglovi promatranja i određene karakteristike isto je i u ovom poslu. Smatram da mi usporedbe sa ranijim kolegicama ne trebaju stvarati bilo kakav teret jer je svaka od nas specifična i posebna na svoj način. Bitan je cilj koji ostaje isti, a to je da kroz pjesmu širimo sreću, radost i pozitivnu energiju. Trenutno željno iščekujem svoj prvi koncert sa Divanhanom i da pjesme koje smo pripremali u posljednjih mjesec dana podijelimo s našom dragom mostarskom publikom.

Foto: Bljesak.info / Šejla Grgić, novi vokal Divanhane

Bljesak.info: Kako je došlo do susreta s Divanhanom?

Grgić:
S kolegama iz Divanhane se poznajem s Muzičke Akademije u Sarajevu, još iz studentskih dana. Pripadaju starijoj generaciji studenata od mene, ali nekako je, čini mi se, nepisano pravilo kada jednom uđeš na Akademiju da se u nju neprestano vraćaš zbog uspomena, dragih ljudi i muzike. Tako smo se i mi povremeno sretali na raznim događajima koje je organizirala Akademija. Onda se tijekom srpnja ove godine dogodio jedan casting za mjuzikl 'The 25th Annual Putnam County Spelling Bee' i tamo smo se ponovo sreli. Nisam znala da je Divanhana uključena u taj projekt, kao ni u činjenicu da su već u tom periodu tražili novu članicu koja bi na koncu zamijenila njihovu, već sada bivšu kolegicu Naidu.

Pozvali su me na par svojih proba i snimanja u studiju, gdje je vladala vrlo opuštena i pozitivna atmosfera, prirodno i bez nekih pretenzija da se bilo kakva konkretna suradnja ostvari. Početkom rujna došle su na red probe za mjuzikl, koji je spojio 16 mladih glumaca i pjevača iz cijele BiH, te smo kroz taj cijeli proces koji je trajao nekih mjesec dana u suštini spoznali kompatibilnost mene i benda; jednu iskrenu muzičku i kreativnu simbiozu koja nam je nedvojbeno bila suđena.

Nakon premijere mjuzikla, koji je proputovao kroz sedam gradova u našoj zemlji, pri povratku u Sarajevo, bilo nam je svima jasno da jedini sljedeći korak koji je bio prirodan jeste da zakoračim u ovaj sjajni kolektiv i da svim srcem zaplovim u sevdah, kojim se neko vrijeme nisam potpuno predano i istraživački bavila, za čim sam sada sasvim sigurno dobila priliku. Izuzetno sam sretna i jako uzbuđena što ću u bendu sasvim sigurno razvijati svoju kreativnost u drugom pravcu, te sebe kao umjetnika i interpretatora i naravno zajedno s kolegama nastaviti u realizaciji njihove dugogodišnje misije; širenja ljubavi i sevdaha, širom ove planete.

Foto: Bljesak.info / Šejla Grgić, novi vokal Divanhane

Bljesak.info: Kako je izgledalo vaše ranije glazbeno putovanje? Predstavite se našim čitateljima.

Grgić: 
Sve je počelo od najranijeg djetinjstva, od prve izgovorene riječi i prvog udarca rukom o ruku uz brojalice. Dok sam odrastala u unutrašnjosti sebe sam oduvijek znala što god da se dogodi da ću biti u glazbi. Sa 11 godina sam imala svoj prvi javni nastup na dječjem natjecanju gdje sam osvojila prvu nagradu što mi je bio poticaj za upis u srednju glazbenu školu u Bihaću, a zatim i na muzičku akademiju u Sarajevu. Tijekom studija sam otvorila svoj youtube kanal gdje sam obrađivala svjetske hitove, istraživala sam, tražila uzore kako na stranom tako i na domaćem tržištu.

Nakon obrada svjetskih hitova, nekoliko mojih kolega i kolegica sa akademije je sa mnom obradilo i sevdalinku u funk stilu s ciljem da mladima približimo sevdalinke koje im do tog trenutka nisu bile bliske. S ovim projektom smo predstavili BiH prošle godine u svibnju u Tirani na 18. Bijenalu mladih umjetnika iz cijelog svijeta. Trenutno sam studentica master studija na odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Bljesak.info: Za pjevati sevdah ali i biti dijelom kolektiva kao što je Divanhana, nije dovoljno imati samo lijep glas, treba postojati ta neka posebna veza, unutarnja konekcija s pjesmom. Kako ste vi dotakli sevdah?

Grgić: U mojoj kući su se uvijek slušale sevdalinke tako da je moja ljubav prema sevdahu počela još od malih nogu. To je nešto s čime svako od nas na ovim prostorima raste i nosi u srcu i duši cijeli svoj život, tako da ni ja nisam izuzetak. Kako smo se od ranije poznavali, kolege iz benda su pratile moj dosadašnji rad te im nije bila nepoznata činjenica da sam izvodila sevdalinke kako u izvornom obliku tako i obrađenu u stilu poput spomenutog funk sevdaha.

Divanhana je u suštini kolektiv sačinjen od vrijednih ljudi, sanjara koji žele da muzikom stvore jedan novi i bolji svijet za sebe i svoju okolinu. Kolektiv koji je na sebe uzeo jedno ozbiljno breme da našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku prezentira publici širom svijeta i time bude ozbiljan kulturni ambasador naše zemlje. U takvom okruženju je veoma lako funkcionirati te su pokazali otvorenost i spremnost da svoj zvuk uklope sa mojim načinom izvođenja sevdalinke što je veliko zadovoljstvo za jednog pjevača. Veoma sam uzbuđena zbog ogromne količine kreativnosti koju kao cjelina posjedujemo i vjerujem da nas čeka još mnogo lijepih pjesama i lijepih događanja.

Foto: Bljesak.info / Šejla Grgić, novi vokal Divanhane

Bljesak.info: Imate li neke glazbene uzore?

Grgić: Kao jednoj umjetnici obaveza mi je da poznajem što više moguće žanrova i umjetnika. Trenutno nemam nekog konkretnog kao uzora, iako je zaista mnogo umjetnika koje cijenim u različitim žanrovima, a ponajviše cijenim one od kojih mogu nešto naučiti. Maksimalno se trudim da u svakoj muzici pronađem kvalitetu i od svakog izvođača 'upijem' ono najbolje i da kroz to i kroz svoja iskustva oblikujem i razvijam sebe kao umjetnika i čovjeka.

Bljesak.info: Kakav je osjećaj pred prvi koncert u Mostaru? Imate li tremu?

Grgić: Kod mene je slučaj da nemam tremu sve do posljednjih par minuta, pred sami odlazak na daske koje u tom trenutku život znače, kao da nisam svjesna što se zapravo oko mene događa, ali čim otpjevam prve note trema zajedno s njima odlazi te me preplavi osjećaj neopisive sreće i zadovoljstva, osjećaj da pripadam točno tu gdje jesam sa svim članovima iz benda i dragom publikom zbog kojih smo tu kao i oni zbog nas. Sama pomisao na prvi koncert u Mostaru me jako raduje. Vjerujem da će istinski ljubitelji naše muzike prepoznati i osjetiti našu emociju i da ćemo kroz sevdah dotaći njihova srca.

Foto: www.divanhana.ba / Band Divanhana održat će koncert u Mostaru 7.11. sa početkom u 20 sati i to po prvi put u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače
Kopirati
Drag cursor here to close