Bogat program Tuzla Guitar Weeka

Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertom otvaraju Sedmicu gitare u Tuzli

Kultura / Glazba | 25. 07. 2022. u 12:12 Azra Muderizović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko renomiranih imena iz svijeta klasične gitare BiH, regije i Europe će udruženim snagama napraviti praznik ovoga ljeta za sve ljubitelje klasične glazbe u Tuzli. 

Iza cijele ideje je osnivač "Tuzla Guitar Weeka" profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru. Nakon petogodišnjeg vođenja "Ljetne škole gitare PrSt" na Zlači, ovaj svjetski poznati umjetnik je odlučio cijeli projekat podignuti na viši nivo i za sve sudionike omogućiti bogatiji program u Tuzli.

U okviru ovogodišnje "Sedmice gitare" planirana su četiri koncerta, intenzivne majstorske radionice u vidu individualne i grupne nastave, svakodnevno skupno vježbanje, dani graditelja gitara, orkestar gitara te slobodne aktivnosti na Kompleksu Panonskih jezera u Tuzli. 

U Tuzlu dolaze sudionici iz osam zemalja i dva kontinenta, koji će pohađati majstorske radionice kod pozvanih predavača za ovu godinu.

Predavači za klasičnu gitaru su: Sanel Redžić (BiH, Njemačka), Vojislav Ivanović (BiH, Srbija), Tal Huzwitz (Izrael, Njemačka, Poljska), Đani Šehu (BiH) i Elvis Sivčević (BiH).

Sedmicu gitare će otvoriti koncert Sanela Redžića 31. srpnja. Riječ je o gitaristi, inženjeru zvuka i učitelju, koji je jedan od najvirtuoznijih i najentuzijastičnijih glazbenika svoje generacije. Poznat je po raznovrsnom repertoaru i živahnim nastupima i vrlo brzo je postao jedna od najvažnijih ličnosti na međunarodnoj sceni kada je u pitanju klasična gitara.

Na koncertu otvorenja i dobrodošlice će nastupiti sa Tal Hurwitzom, također klasičnim gitaristom, koji je stekao međunarodno priznanje na koncertima i natjecanjima širom svijeta, pokazujući svoju reputaciju tehničkog majstorstva i umjetničke jasnoće.

Svi koncerti će se održati u novoizgrađenom Hrvatskom kulturnom centru Sveti Franjo, a prvi će početi u 19.30 sati.

2. kolovoza u 20.30 sati na repertoaru je koncert profesora gitare iz Sarajeva Đanija Šehua te mladog gitariste iz Beograda Pavla Filipovića.

Na trećem koncertu 4. kolovoza u 20.30 sati bit će održana Večer kamerne glazbe gdje dolaze dvije umjetnice van gitarskog svijeta - Vedrana Šimić, solo pjevačica i Andrea Nikolić, violinistica.

6. kolovoza u 19.00 sati bit će održan završni koncert sudionika.

Petog i šestog dana kolovoza dio "Sedmice gitare" će činiti i trojica graditelja gitara (Slavko Mrdalj, Tarik Sarić i Zoran Kuvač), koji će prezentirati svoje ručno izrađene instrumente i staviti ih na raspolaganje sudionicima za testiranje, a zainteresirani će moći čuti iskustva graditelja vezana za cijeli proces izrade ovakvih instrumenata. 

Tuzla Guitar Week će implementirati i suradnju sa Festivalom klasične glazbe ''Vaclaf'', koji će se ove godine po deseti put održati u Varešu, BiH. Dva sudionika Tuzla Guitar Weeka će u rujnu ove godine održati recital u Varešu u okviru programa ''Rising star''. 

Ovogodišnja Sedmica gitare Tuzla će se održati u periodu od 31.7. do 6.8.2022. godine.

Prijatelji projekta su Grad Tuzla, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Turistička zajednica grada Tuzle, Franjevački Samostan Tuzla, Kuća Plamena Mira, Centar za kulturu Tuzla, Savarez, Deling, Vaclav Festival te udruženje Eminent.

Informacije o predavačima, koncertima te prijave su dostupne na web stranici www.guitarweek.ba.

Riječ je o velikom događaju u Bosni i Hercegovini koji će mnogobrojnoj publici omogućiti istinsko uživanje u glazbenoj umjetnosti, a sudionicima priliku da uče od renomiranih umjetnika i profesora što će im sigurno mnogo pomoći u njihovom daljem usavršavanju i napredovanju na glazbenom životnom putu. 

Kopirati
Drag cursor here to close