"PURE"

Sanel Marić Mara za Bljesak: Da biste osjetili novi album, potrebni su srce, pluća i mozak

Album „Pure“ će prvo predstavljanje imati na Jazz Festu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a onda će uslijediti Mostar, Tuzla i Travnik.
Kultura / Glazba | 24. 10. 2022. u 10:05 Gloria Lujanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sanel Marić Mara, poznati mostarski kantautor, ovih je dana objavio peti album „Pure“ i to samo digitalnim muzičkim platformama, pa ga je moguće poslušati na YouTubeu, Spotifyu, Apple musicu, Deezeru.

Pjesme su, otkriva Mara za Bljesak.info, nastajale i sazrijevale oko godinu dana, a nove obrade starih pjesama prodisale su obliku za koji, kako kaže, misle da je najbolji.

Video: My Baby

„Novi album morate osjetiti, udahnuti“

Uz Maru, na novom je albumu radila 'stara' ekipa – Darijo Lukić na klavijaturama i Đani Pervan – multi-instrumentalist i producent koji je producirao i prošli album „Kovilje“.

Na albumu Pure osam je novih glazbenih uradaka, a objavljen je online jer više, kako ističe Mara, nisu imale snage čekati klasične izdavače.

“Pjesme su nastajale u poljima naše mašte, tamo gdje se osjećamo sigurno i spokojno. Da biste istinski doživjeli ovaj album potrebni su i srce i mozak i pluća, odnosno, oni ključni djelići tih organe. Mora ga se osjetiti, udahnuti i razumjeti, u suprotno, jednostavno neće raditi“, ističe Mara i dodaje kako će možda nekima trebati i duže vremena da bi im pjesme 'legle' jer je ovaj album drugačiji od onog što su do sad radili.

Predstavljanje albuma „Pure“ na Jazz Festu u Sarajevu

“Na prvu je ovaj album jednostavniji od onih ranijih, ali je zapravo bilo teže i kompliciranije nego prije, baš zbog te jednostavnosti. Nema toliko instrumenta kao ranije, ali je bogatstvo veće i sadržajnije u samom izražaju. Dominira klavir i Đanijev performans u zvuku i pratećim instrumenta. Poredak pjesama omogućava da dišu slobodno“, izjavio je Mara.

Album „Pure“ će prvo predstavljanje imati na Jazz Festu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a onda će uslijediti Mostar, Tuzla i Travnik.

Za dvije pjesme s albuma „Pure“ završeno je i snimanje spotova, otkriva Mara, koje je režirao Amir Grabus, Mostarac s nizozemskom adresom.

“Čovjek je to koji uistinu razumije muziku koju stvaramo i s kojim sve češće surađujemo, sjajan je kao režiser, ali i fotograf. Uradio je i one sjajne fotografije s albuma 'Vazduh'. Snimili smo video materijale za 'Jutro' i 'My Baby', a u tijeku je proces uređivanja spotova, pa se nadam da će jedan biti gotov prije koncerta u Sarajevu“, dodaje.

„Konačno sam s ljudima s kojima trebam biti“

Spotovi su snimani na brdima oko Mostara i OKC-u Abrašević.

Na koncu razgovora za Bljesak.info, Mara ističe kako bi volio stvoriti još bolje uvjete za rad s Darijom Lukićem i Đanijem Pervanom jer je, kako kaže, konačno s ljudima s kojima treba biti.

“Uvjeren sam da još uvijek mnogo toga mogu dati muzici, da možemo dati muzici. Scene za mene više ne postoje. Sviram tamo gdje želim i gdje me srce vuče, a u godinama sam kad se povlačim, kad mi više nije do toga da privlačim pažnju. Sama činjenica da sam uspio ponovo povezati sve drage ljude oko sebe i muzike mi znači puno“, rekao je Sanel Marić Mara za Bljesak.info.

˝PURE˝

Music: Sanel Marić Mara, Dario Lukić, Đani Pervan

Lyrics: Sanel Marić Mara /except ˝Muza˝ by Aleksa Šantić, ˝Polje˝ (Eno zora svanut mora) sevdalinka

Participants: Sanel Marić Mara - vocals, acoustic guitar, banjo /

Dario Lukić – keyboards 
Đani Pervan – produkcija and mastering at Home Sweet Home Studio Sarajevo, virt: strings, trombons, drums, samples, enriched sounds
Boris Lukić – electric guitar
Mudžahid Kurtović Nono – harmonica blues
Dražen Majerski - electric guitat
Amir Grabus - camera, directing, editing
Ahmed i Amila Voloder - technical support
Aleksandra Savić - support
Jonathan Voloder - counselor, copy - editor

Thank you: Bojan Ahac, Boris Lukić, Sandra Perotić, Jonathan Voloder, Mudžahid Kurtović Nono, Ahmed i Amila Voloder, Aida Marić, Ishak Marić, Zara Marić, Amir Grabus, Đeno Mujić, Dražen Majerski, Vladimir
Ćorić, OKC Abrašević, BH Telecom

Kopirati
Drag cursor here to close