Siouxsie Sioux

Punk ikona mačjih očiju ostavila je duboki trag u britanskoj glazbi

Iako o glazbi ne znaju puno, niti znaju svirati ijedan instrument, Siouxie i Severin odlučuju osnovati bend. Prilika im se ukazala na natjecanju u organizaciji slavnog Malcolm McLarena (menadžer Sex Pistolsa), pod nazivom 100 Club Punk Festival.
Kultura / Glazba | 31. 05. 2022. u 06:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarna punkerica Siouxsie Sioux nedavno je napunila 65 godina, ali i dalje je aktivna na sceni.

Tamnocrveni ruž, šiljasta, natapirana, crna kosa i izražena cat-eye šminka, njezini su zaštitini znaci. Mlada Siouxsie Sioux diktirala je modne trendove glam, bandage i fetish stila otkad je prvi put počela izlaziti u londonske klubove 70-ih godina.

Ova engleska kantautorica i pjevačica kultnih bendova Siouxsie and the Banshees i The Creatures, pravog imena Susan Janet Ballion, rođena je 27. svibnja 1957. godine u Bromleyu.

Roditelji, koji su se prije njenog rođenja preselili iz tadašnjeg Belgijskog Konga u Englesku, živjeli su u teškim uvjetima. Otac joj je bio alkoholičar i najčešće bez posla stoga je ulogu hraniteljice obitelji preuzela majka, radeći naporno i stalno, u vremenima kada su žene u Britaniji mahom bile kućanice.

Video: Siouxsie And The Banshees - Spellbound

Upravo u tom periodu počinje aktivnije pratiti događaje na londonskoj klupskoj sceni.

Siouxsie je 1976. prvi puta uživo sluša mladi benda oko kojega se već polako, ali sigurno diže prašina – Sex Pistolse. Nakon koncerta u Londonu razgovora s članovima benda, a zajedno s prijateljem Stevenom Severinom i još šačicom fanova među kojima su bili Jordan, Billy Idol, Soo Catwomen, odlučuje pratiti bend na svakom od sljedećih koncerata.

Ekipu tih najvjernijih fanova novinarka Caroline Coon proziva Bromley Contingent.

Iako o glazbi ne znaju puno, niti znaju svirati ijedan instrument, Siouxie i Severin odlučuju osnovati bend. Prilika im se ukazala na natjecanju u organizaciji slavnog Malcolm McLarena (menadžer Sex Pistolsa), pod nazivom 100 Club Punk Festival kada je jedan od bendova odustao u zadnji čas, a Siouxsie je odmah skupila još par glazbenika (među kojima je bio i Sid Vicious) i bila spremna na improvizaciju.

Video: Siouxsie And The Banshees - Peek-A-Boo

Bend je svirao što je znao, Siouxsie je izgovarala stihove pjesama i molitvi kojih se sjećala napamet.Iako je to trebala biti jednokratna svirka, uspjeh improvizacije nagnao ih je da nastave sa svirkama.

To su i učinili okupivši oko sebe najprije Kennya Morrisa i Petera Fentona (kasnije na njegovo mjesto dolazi John McKay).

Bend Siouxsie and the Banshees službeno počinje djelovati 1977. godine, a već su sljedeće godine hitom Hong Kong Garden dospjeli među top 10 u Velikoj Britaniji.
Album prvijenac naziva The Scream izišao je 1978. Od tada pa do raspada benda, 1996. godine, izdali su još 10 albuma (Join Hands, Kaleidoscope, Juju, A Kiss in the Dreamhouse…), i gomilu sada već kultnih pjesama poput Happy House, Peek-a-Boo, Kiss Them for Me.

Usporedno s postojanjem The Bensheesa Siouxsie je zajedno sa budućim suprugom Budgieom (koji je u bend došao nakon što su Moriss i McKay otišli), osnovala bend The Creatures. Od 1981. do 2005. godine izdali su 4 albuma među kojima se po inovativnosti najčešće ističe Boomerang.

Video: Siouxsie And The Banshees - Kiss Them For Me

U 90-ima Siouxsie surađuje s mnogim poznatim imenima svjetske glazbene scene kao što su Suede, Bernard Butler, Morrisey, John Cale, a bednovi The Cure, Garbage, Massive Attack, RHCP, Jane’s Addiction naveli su Siouxsie and the Banshees kao jedan od ključnih utjecaja na njihovu glazbu.

Svi su Siouxsieini albumi doživjeli veliki uspjeh. Svaki je dobio dobre kritike, a i publika je svaki prihvaćala odlično. Karizmatičnu pjevačicu kritika je stoga često krstila titulom jedne od najutjecajnijih britanskih rock pjevačica.

Proteklih 10-ak godina Siouxsie vodi samostalnu karijeru izvodeći hitove obaju bendova, ali i nove vlastite pjesme. Posljednji je album izdala 2007. godine. (Izvor: VoxFeminae)

Video: The Creatures - Right Now
Kopirati
Drag cursor here to close