Ali njegove pjesme su još tu

Prije četiri godine napustio nas je Oliver Dragojević

Otišao je Oliver, ali njegov glas i pjesme nisu i neće.
Kultura / Glazba | 29. 07. 2022. u 21:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije četiri godine napustio nas je Oliver Dragojević. Otišao je Oliver, ali njegov glas i pjesme nisu i neće. A kako bi i mogle kada su postale dio nas, prenosi Slobodna Dalmacija

Od velikog i kvalitetnog Oliverovog opusa nije lako odabrati deset pjesama koje bi bile najbolje.

To su 1980. napravili Oliver i skladatelj Zdenko Runjić, koji su od dotadašnjih pjesama složili odličan kompilacijski album "Petica" s 12 pjesama.

Ali oni su imali znatno lakši posao, nakon toga Oliver je u još četrdesetak godina pjevanja snimio troznamenkasti broj pjesama. Prisjetimo se samo jedne od mnogih koje su su ostavile neizbrisiv trag u svima - Cesarica, javlja Hina.

Glazbenu karijeru Dragojević je graditi s pet godina, kada mu je otac kupio usnu harmoniku uz koju je zabavljao djecu iz svoje ulice i putnike na brodu od Splita do Vele Luke na Korčuli. Osim glazbe, Oliveru je mnogo značila Vela Luka u kojoj je obavezno provodio svoja ljeta.

Kamen temeljac jedne od najuspješnijih karijera u nas postavljen je na splitskim festivalima šezdesetih, sedamdesetih. Slijedili su vječni hitovi od Vjeruj u jubav, Malinkonija, Skalinada, Oprosti mi, pape, Karoca, Galeb i ja, a poslije Cesarica, čime je postao strasno obožavan među najširom publikom i kritikom.

Iza Dragojevića su ostali 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia, Opera House u Sydneyu...

Podrijetlom je iz Vele Luke na otoku Korčuli, (rođen 7. prosinca 1947.) gdje je proveo djetinjstvo, u Splitu je pohađao glazbenu školu. Karijeru je počeo daleke 1963. godine kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa skladbom "Ča će mi Copacabana".

Nakon toga, iduće godine na Splitu nastupa sa šansonom "Galeb i ja" skladatelja Zdenka Runjića, koja postaje njegov zaštitni znak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Redaju se hitovi kao što su "Skalinada", "Malinkonija", "Oprosti mi, pape", "Vjeruj u ljubav", "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina" (duet s Borisom Dvornikom), "Karoca" itd., koji su danas evergreeni hrvatske zabavne glazbe.

Dragojević je nastavio s uspjesima i u samostalnoj Hrvatskoj, gdje je postao laureatom prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin, koja je prošla u znaku njegove izvedbe "Cesarice", autora Zlatana Stipišića Gibonnija. Dobitnik je ukupno osam Porina i odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Kopirati
Drag cursor here to close