Nicola Amati

Prije 340 godina umro je jedan od najslavnijih graditelja violina

U odnosu na svoje pretke, Nicola Amati je stavio naglasak na kvalitetnije drvo, poboljšao je lak i dotjerao estetski aspekt violina. Ono po čemu se Amati istaknuo je njegov "veliki" model violine.
Kultura / Glazba | 12. 04. 2024. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Nicola Amati (Cremona, 3. rujna 1596. - Cremona, 12. travnja 1684.)

Dinastija Amati dala je pet velikih graditelja instrumenata u četiri generacije, koji su stvarali više od 200 godina. Najpoznatiji predstavnik obitelji bio je Nicola Amati, koji je umro na današnji dan prije 340 godina, 12. travnja 1684. u Cremoni.

U istome gradu je Amati i rođen, 3. rujna 1596. godine, a smatra se ednim od najgenijalnijih graditelja violina na svijetu.

Nicola Amati, sin proizvođača violina Girolama Amatija, doveo je modele svog djeda Andrea Amatija do daljnjeg savršenstva.

Godine 1630. njegovi roditelji i dvije sestre umrli su od kuge, a budući da je Giovanni Paolo Maggini također umro od kuge 1632. godine, Amati je odjednom postao jedini značajan proizvođač violina u Italiji.

Godine 1645. vjenčao se s Lucrecijom de Paleari (1619.–1703.), kum mu je bio učenik Andrea Guarneri.

Nicola i Lucrecia imali su devetoro djece, a sin Girolamo II Amati (1649. – 1740.) preuzeo je očevu radionicu, ali nakon 1695. nije se mogao nametnuti u konkurenciji s drugim ambicioznim kremonskim kreatorima violina, unatoč tome što je imao dobre instrumente.

Girolamo II. nije postao slavan i posljednji je graditelj violina obitelji Amati. 

Video: 3D Model of Nicolò Amati Violin 1682

Prvi potpisani radovi Nicole Amatija potječu iz 1640. Bio je velik majstor već za života i imao je brojne učenike.

U odnosu na svoje pretke, Nicola Amati je stavio naglasak na kvalitetnije drvo, poboljšao je lak (vjerojatno mekani lak, čiji je gornji sloj većim dijelom uklonjen) i dotjerao estetski aspekt violina.

Ono po čemu se Amati istaknuo je njegov "veliki" model violine. Godine 1555. izgradio je najstariju dokumentiranu violinu sa četiri žice nalik modernoj. Dotad su se radile violine s tri žice.

Uglovi na njegovim violinama bili su istaknutiji, bočne stranice su stajale koso u odnosu na ostale te je otkrio posebnost u ispupčenosti gornje plohe.

Na sredini gornje plohe nalazi se još jedno malo izbočenje i udubljenje. Tome se pripisuje posebna boja tona Amatijeve violine. Osim toga, pravio je veći okvir nego njegov otac.

Jedino što je preuzeo od oca je elegantna forma glave violine te mjesto f-otvorenja.

U svojoj radionici u Cremoni, Nicola Amati također je obučavao brojne učenike koji su postali poznati izrađivači violina, uključujući Andrea Guarnerija (djeda Giuseppea Guarnerija del Gesùa), Giovannija Battistu Ruggerija, Pietra Giacoma Ruggerija, Francesca Ruggerija, Paola Grancina i (nije dokumentirano, ali moguće)  Antonija Stradivarija. 

Video: Violin, Nicoló Amati (1596--1684), Cremona, 1669. Ex. 2
Kopirati
Drag cursor here to close