Dražba

10 milijuna eura za violinu staru skoro tri stoljeća

Vrijedan instrument je godine 1736. izradio jedan od članova obitelji Guarneri iz Cremone.
Kultura / Glazba | 02. 05. 2022. u 07:39 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Violina stara gotovo tri stoljeća, koju poznavatelji glazbenih instrumenata nazivaju Da Vincijem među violinama, na dražbi bi idući mjesec mogla postići cijenu od 10 milijuna eura, objavila je francuska aukcijska kuća koja vodi prodaju.

Vrijedan instrument je godine 1736. izradio jedan od članova obitelji Guarneri iz Cremone, koja je uz obitelji Amati i Stradivari tijekom 17. i 18. stoljeća postala slavna po izradi violina i ostalih gudaćih instrumenata.

Rad je Giuseppea Guarnerija del Gesùa (1698.–1744.), najpoznatijeg člana glasovite obitelji graditelja violina. Nadimak Del Gesù (od Isusa) dobio je zbog križeva koje bi izrezbario u unutrašnjost svakog od svojih glazbala.

Violina je u vlasništvu virtuoza Regisa Pasquiera, a njezin je zvuk u njegovim rukama nebrojeno puta odzvanjao koncertnim dvoranama svijeta.

"Puno je kvalitetnih violina, no u slučaju Guarnerijevih violina to vam je kao da prodajete Rembrandtovu, Goyinu ili čak Da Vincijevu sliku", rekla je Sophie Perrine iz aukcijske kuće Aguttes blizu Pariza.

Instrument je izrađen od najkvalitetnijeg drva za izradu violina, javora. Stručnjaci smatraju da je Giuseppe Guarneri za života izradio oko 200 violina, a do danas ih se očuvalo 150.

Najveći konkurent Guarneriju bio drugi majstor izrade violina Antonio Stradivari, no poznavatelji više cijene one iz obitelji Guarneri.

Instrument je izrađen na vrhuncu karijere Giuseppea Guarnerija, a prije više od dvadeset godina kupio ga je Pasquier, koji je već sutradan na njemu svirao na koncertu, a da prethodno na njoj nije vježbao, ispripovijedala je Perrine, dodavši kako je Pasquier kazao da je riječ o savršenome glazbalu izvanrednog zvukovnog bogatstva.

Od tada ju je svirao u prestižnim dvoranama svijeta, među kojima su njujorški Carnegie Hall i pariška Opera Garnier.

Zainteresirani će violinu najprije moći razgledati, a na dražbi će biti ponuđena 3. lipnja.

Početna cijena instrumenta procijenjena je na 4 do 4,5 milijuna eura, no Perrine vjeruje da bi mogla dosegnuti i cijenu od čak 10 milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close