Od prvog albuma

Bijelo dugme spektakularnim koncertom slavi 50. godina

"Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to zanima", rekao je Goran Bregović Brega.
Kultura / Glazba | 11. 04. 2024. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najistaknutijih i najutjecajnijih rock grupa bivše Jugoslavije, Bijelo dugme, okupit će se 11. svibnja na slavljeničkom koncertu u Domu mladih u Sarajevu, odakle će krenuti turneja povodom 50. godišnjice izlaska njihovog prvog albuma.

"Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to zanima", rekao je Goran Bregović Brega za Nedeljnik.

Bijelo dugme je bend koji je svoj vrhunac dostigao u periodu od 1970-ih do sredine 1980-ih.

Osnovana u Sarajevu 1974. godine, grupa je predstavljala kombinaciju različitih glazbenih utjecaja, od rocka i bluesa do folk i etno elemenata.

Bijelo dugme je brzo postalo popularno, zahvaljujući energičnim nastupima i hitovima. Njihov zvuk je karakterizirao fuziju rock energije, istočnjačkih melodija i tekstova koji su odražavali društvene i političke teme tog vremena.

U Domu omladine, 11. svibnja publika će još jednom imati priliku uživati u hitovima iz svih faza rada grupe. 

Njihov utjecaj na glazbenu scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog roka u bivšoj zemlji.

Iako je grupa prestala s aktivnim radom 1989. godine, njezin utjecaj se i dalje osjeća u glazbi regije, a pjesme Bijelog Dugmeta ostaju omiljeni hitovi među ljubiteljima rock glazbe širom bivše Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close