Imao je 60 godina

Preminuo Massimo Savić

Kultura / Glazba | 23. 12. 2022. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 60-oj godini života preminuo je Massimo Savić.

To je na službenoj Facebook stranici potvrdila njegova obitelj.

''Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe'', napisali su.

Savić je preminuo u Vinogradskoj bolnici gdje se liječio od karcinoma pluća.

Massimo Savić rođen je u Puli, 6. lipnja 1962. godine, a preminuo je u Zagrebu 23. prosinca 2022. godine.

Djetinjstvo je uglavnom provodio u Istri. Srednju školu pohađa i završava u Zagrebu gdje je započela njegova glazbena karijera.

Godine 1983., kao vođa legendarne new wave / synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi album - Sjaj u tami, te dvije godine kasnije drugi album Za tvoje oči. Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući fenomenalnom prepjevu grupe Walker Brothers The sun ain't gonna shine anymore, ali i upečatljivom glasu Massima Savića.

Video: Sjaj u tami

Kao vokalni solist nastupa na tri natjecanja Jugovizija, prednatjecanju za Pjesmu Eurovizije i to 1987., 1989. i 1990. gdje ostvaruje jako zapažene rezultate, dvaput 2. mjesto te jedno 8. mjesto.

Nakon razlaza grupe započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u suradnji sa Zrinkom Tutićem. Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u suradnji s Tutićem - Benzina 1995. godine. Upravo u vrijeme zenita hrvatske "dance" glazbe otpjevao je jedan od najduhovitijih hitova Benzina, a da nije iznevjerio fanove, već je u isto vrijeme dobio i nove.

Video: Benzina

Godine 1996. sudjeluje na izboru za pjesmu Eurovizije Dora te ostvaruje 12. mjesto s pjesmom Kao More.

Nakon pet godina stanke, izvanredni pjevač koji je nebrojeno puta zadužio hrvatsku glazbenu scenu, objavljuje novi album jednostavna naslova Massimo, a potom su uslijedili hvaljeni albumi Vještina i Vještina 2 koji su Massima vratili u sam vrh hrvatske mainstream pop-rock glazbe. Glumio je u 18 epizode 3. sezone Naša mala klinika kao Silvestar.

Nakon više nominacija, godine 2004. napokon dobiva diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe. Uspjeh je ponovio i sljedeće dvije godine. Također je te 2004. nastupio u Dori sa ženskim duom Meritas s pjesmom "Odjednom ti".

Video: Odjednom ti

Na natjecanje Dora ponovno dolazi 2006. godine s pjesmom Tu na mojim rukama i ostvaruje još jedan zapaženi rezultat, ovoga puta bio je 4.

Nakon hvaljenih albuma "Vještina I" i "Vještina II", Massimo je 2008. godine objavio svoj novi album pod nazivom "Sunce se ponovo rađa". Ovdje je pak naglasak bio na vlastitim pjesama, iako smo i na ovom diskografskom izdanju mogli naći i neke obrade kao što je bila pjesma "Traži me" za koju je tekst napisao Arsen Dedić, a pjesma je bila obrada hita "Cercami" Renata Zera. No, na ovom albumu nalaze se veliki vlastiti Massimovi hitovi poput pjesama "Indija", "Bilo gdje" ili dueta s Nenom Belanom u pjesmi "Zar više nema nas".

Nakon toga, Massimo je 2010. objavio duet s Arsenom, a otpjevali su pjesmu Gustava Krkleca "Za jednom kapi čistoga života."

Sredinom 2011. godine, Massimo objavljuje ogroman hit "Iz jednog pogleda", čiji je tekst i glazbu napisao Predrag Martinjak. Ovo je bila prva suradnja između Massima i Peggyja koja traje još i dan danas, a proizvela je mnoštvo hitova.

Video: Iz jednog pogleda

Massimo se više puta okušao i kao mentor, odnosno član žirija u pjevačkim showovima. Prvi puta je to napravio 2015. kada je bio član žirija u RTL-ovom X Factoru. Dvije godine kasnije Massimo je još jednom sjeo u žirijevske stolice na RTL-u, no ovaj puta u Zvijezdama. 2019. godine Massimo je postao jednim od mentora na hrvatskoj inačici svjetski poznatog projekta The Voice.

Kopirati
Drag cursor here to close