Ronnie James Dio

Podario je rock glazbi znak rogova, pjevao u Rainbowu i Black Sabbathu...

Oko 1960. Dio je prvi put upotrijebio umjetničko ime Dio ("Bog" u talijanskom). Prema vlastitim izjavama u intervjuima, koristio je pseudonim po floridskom mafijašu po imenu Johnny Dio, koji ga je u to vrijeme impresionirao.
Kultura / Glazba | 10. 07. 2022. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ronnie James Dio, američki pjevač hard rock i metal glazbe, rođen je na današnji dan prije 80 godina u Portsmouthu, New Hampshire, kao Ronald James Padavona.

Pjevao je u grupama Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio i Heaven and Hell. Smatra se jednim od najznačajnijih rock pjevača na području ove glazbe. Popularizirao je mano cornuta gestu rukom u heavy metalu (znak rogova).

Dio je od svoje pete godine na očev nagovor svirao trubu i bas gitaru. Godine 1957., s 14 godina, prvi put svira u bendu. Bio je to školski bend The Vegas Kings iz Cortlanda.

Oko 1960. Dio je prvi put upotrijebio umjetničko ime Dio ("Bog" u talijanskom). Prema vlastitim izjavama u intervjuima, koristio je pseudonim po floridskom mafijašu po imenu Johnny Dio, koji ga je u to vrijeme impresionirao. To je išlo toliko daleko da je na koncertima govorio kako je on mafijašev nećak, kako bi se pravio važan.

Kasnije je zažalio zbog toga, jer je jedan organizator koncerta pozvao mafijaša na svirku njegova 'nećaka', ali ovaj pjevaču nije to uzeo za zlo, možda zato što ni sam nije imao uvid u svoju rodbinu...

Uglavnom, Johnny Dio je kasnije svom "nećaku" poslao pozdrave i zaželio mu sve najbolje u glazbenoj karijeri.

Video: Top 10 Ronnie James Dio Songs

Elf

Njegov prvi bend Ronnie Dio & The Prophets održao se do 1967. godine. Tada je pored nekih promjena u postavi, promijenjeno i ime u The Electric Elves. Kasnije su ime skratili u The Elves, a pod imenom Elf pojavljuju se kao predgrupa Deep Purpleu na njihovoj američkoj turneji 1972.

Nakon prvog albuma "Elf" i ponovnih promjena u postavi, Dio je odustao od sviranja bas gitare kako bi se usredotočio na svoj vokal. Bend je promijenio mjesto za produkciju svog drugog albuma i preselio se u Englesku.

Producent im je ponovno bio Roger Glover, a album je imao dva različita naslova, Carolina County Ball u Europi i LA/59 u Americi i Japanu.

Elfov treći i posljednji album objavljen je 1975. pod nazivom Trying to Burn the Sun. Album je postao poznat na rock sceni.

Video: Rainbow - Stargazer

Rainbow

Dok su još radili na albumu Elfa, Dio i Ritchie Blackmore surađivali su na dvije pjesme koje su se trebale pojaviti na jednom singlu: Black Sheep of the Family i Sixteenth Century Greensleeves. Međutim, singl se nije pojavio, već je Ritchie Blackmore, koji je napustio Deep Purple, od ostatka benda Elf formirao svoj novi projekt Rainbow.

S ovim bendom Dio je snimio nekoliko uspješnih albuma, uključujući klasike kao što su "Rainbow Rising" i "Live on Stage". Bend je bio na međunarodnoj turneji i postao poznat.

Godine 1976. odnos između Dia i Blackmorea postao je sve napetiji jer su obojica sve više željeli slijediti različite glazbene ciljeve. U jednom intervjuu, Dio je rekao da ga je tada privukao gitarski orijentirani teški rock, dok je Blackmore želio da Rainbow bude komercijalniji.

Njih su se dvojica razišli krajem 1978. kada je Blackmore otpustio sve članove osim Cozyja Powella, iako je bend tada radio na albumu.

Video: Black Sabbath - Die Young (Official Music Video)

Black Sabbath

Dio se stoga u studenom pridružio Black Sabbathu koji je tražio zamjenu za Ozzyja Osbournea. Unatoč početnom skepticizmu mnogih obožavatelja, prvi album Heaven and Hell (1980.) postao je jedan od najvažnijih heavy metal albuma svih vremena.

Na turneji za ovaj album prvi je put upotrijebio mano cornuta gestu, koja se tada razvila u stalni dio metal scene. Drugi album Mob Rules, objavljen godinu dana kasnije, uspio je nadograditi uspjeh prvog albuma. Ali već tijekom miksanja live albuma "Live Evil" Dio je napustio bend.

Gitarist i vođa benda Tony Iommi optužio ga je da želi preuzeti kontrolu te ga čak nazvao "nekom vrstom Hitlera". Tako se pjevač nakon tri godine odvojio od Black Sabbatha i u listopadu 1982. osnovao vlastiti bend Dio.

Dio

Stil njegovog benda nazvanog po njemu može se promatrati kao mješavina Rainbowa i Black Sabbatha: dinamični hard rock ili heavy metal s tekstovima koji su uglavnom mistični, tajanstveni i puni zagonetki te ih karakterizira ekspresivna slika.

Grupa je do 1990. godine snimila albume Holy Diver, The Last in Line, Sacred Heart, Dream Evil i Lock Up the Wolves. Stil benda poslužio je kao predložak mnogim glazbenicima, što je dovelo do razvoja podžanra power metala.

Godine 1991. ponovno se pridružio Black Sabbathu, 1992. snimio je svoj treći studijski album, Dehumanizer, s postavom albuma Mob Rules koju su činili Tony Iommi, Geezer Butler i Vinnie Appice. Iste godine se razišao iz benda, jer je Ozzy Osbourne signalizirao kako želi povratak u bend.

Video: Dio - Heaven and Hell (Black Sabbath)

Haeven and Hell

2007. godine došlo je do drugog ponovnog okupljanja Black Sabbatha s postavom s Diom. Kao Black Sabbath, glazbenici su snimili tri nove pjesme: "The Devil Cried", "Shadow of the Wind" i "Ear in the Wall". Ove tri pjesme su prvotno bile zamišljene za studijski album, ali su završile objavljene na Black Sabbath kompilaciji The Dio Years.

Međutim, budući da Black Sabbath također radi na ponovnom ujedinjenju s Ozzyjem Osbourneom, glazbenici Dio, Tony Iommi, Geezer Butler i Vinnie Appice odlučili su se poći na turneju pod imenom Heaven and Hell iz pravnih razloga.

Prvo službeno izdanje benda, Heaven and Hell, bila je snimka uživo uživo iz Radio City Music Halla.

Heaven And Hell je 24. travnja 2009. izdao svoj prvi i posljednji album pod nazivom The Devil You Know, koji je ujedno bio i posljednji studijski album Ronnieja Jamesa Dia.

Dana 25. studenog 2009. njegova supruga Wendy Dio objavila je da su mu liječnici dijagnosticirali ranu fazu raka želuca. Ronnie James Dio preminuo je 16. svibnja 2010. u dobi od 67 godina nakon što je u travnju izrazio optimizam u pogledu pobjede nad rakom...

Kopirati
Drag cursor here to close