Nicko McBrain

Prije 70 godina rođen jedan od najboljih rock bubnjara svih vremena

Michael "Nicko" Henry McBrain, engleski glazbenik i bubnjar kultne grupe Iron Maiden od 1982. godine, često se smatra jednim od najboljih i najutjecajnijih heavy metal/hard rock bubnjara svih vremena.
Kultura / Glazba | 05. 06. 2022. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Youtube / Michael "Nicko" Henry McBrain, bubnjar Iron Maidena

Na današnji dan prije 70 godina, 5. lipnja 1952. u Hackneyju je rođen Michael "Nicko" Henry McBrain, engleski glazbenik i bubnjar kultne grupe Iron Maiden od 1982. godine.

Često se smatra jednim od najboljih i najutjecajnijih heavy metal/hard rock bubnjara svih vremena.

McBrain je odrastao u istočnom Londonu. Nadimak "Nicko" dobio je od roditelja jer je svog omiljenog medvjedića nazvao "Nicholas The Bear". U dobi od dvanaest godina otkrio je svoju sklonost sviranju bubnjeva.

Godine 1971. bio je jedan od osnivača britanske rock formacije Charlie, ali je ubrzo napustio ovaj bend kako bi zasvirao sa "Streetwalkersima".

Nakon što je tamo stekao značajno iskustvo, pridružio se bendu kanadskog blues gitarista Pata Traversa 1977. godine, zamijenivši tamo bubnjara Roya Dykea.

McBrain je debitirao u studiju na Putting It Straight, koji je sadržavao eksperimentalne ritmove i crnačke utjecaje.

Video: Nicko McBrain - Number of The Beast 12-12-2010

Making Magic bio je sljedeći i ujedno posljednji album koji je McBrain snimio s Pat Travers Bandom. Tijekom američke turneje napustio je bend i pridružio se francuskoj formaciji Trust oko 1981., što je bila predstava za Iron Maiden na njihovim turnejama u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj.

Pridružio se Iron Maidenu u prosincu 1982. kada je Clive Burr otišao zbog problema s drogom i alkoholom. S McBrainom je konačno završena najdugovječnija postava Iron Maidena. Uspjeh koji je započeo s Cliveom Burrom na bubnjevima trebao se značajno proširiti u godinama koje su uslijedile.

Prvi album Iron Maidena s Nickom McBrainom bio je Piece of Mind. McBrainovo bubnjanje bilo je važan element zvuka Iron Maidena od ovog albuma pa nadalje. McBrain piše sve dionice bubnjeva za pjesme Iron Maidena.

Posebno se isticao njegov dobar odnos sa basistom Steveom Harrisom, koji je uvijek naglašavao da McBrain može svirati sve vrste glazbe i da bubnjari drugih bendova sjede iza njegovih leđa kako bi 'snimali' njegovu tehniku sviranja bubnjeva.

Video: Iron Maiden - Where Eagles Dare (Live At Ullevi, Sweden)

Dok je postava benda prošla kroz nekoliko promjena tijekom 1990-ih, McBrain je ostao u Iron Maidenu, a nakon povratka Adriana Smitha i Brucea Dickinsona 1999. godine grupa je doživjela istinsko oživljavanje popularnosti.

McBrain trenutno svira na Sonor bubnjevima i Paiste činelama. On također svira svojim karakterističnim palicama za bubnjeve Vic Firtha. Do 1990-ih Nicko McBrain je bio sponzor Sonora. Do tada je koristio i pedalu Ludwig Speed King.

Od 1993. McBrain podržava britanski brend Premier Drums. Otkako je 2000. prešao na DW pedalu, McBrain svira bos, navodeći da mu to daje "više slobode". Godine 2016. Sonor je objavio da je McBrain ponovno njihov dioničar.

Održavao je radionice za brojne proizvođače opreme za bubnjeve. Osim glazbe, aktivan je i kao privatni pilot.

McBrain je oženjen Rebeccom, bivšom manekenkom. Ima dva sina iz prethodne veze.

Godine 2020. McBrain je uvršten u Kuću slavnih modernih bubnjara.

Video: Nicko McBrain - The Trooper
Kopirati
Drag cursor here to close